Az emlékművet, melyet 2013. május 17-én avattak fel, Szabó Imrefia Béla szobrászművész és Tóásó Tibor kőszobrász alkotása. Az emlékmű egy kőtömböt ábrázol, melyen egy ablakocska található, ami mögött egy öttagú cigányzenekar látható.
Budapesten is ismerjük a Muzsikus cigányok parkját a Baross utca mentén, nos, Jászfényszaru is megemlékezett a cigányzenészekről és 2013-ban emlékművet állított ide nekik. A park, a környezet ma is nagyon szép, gondozott. Jellemzően öreg cigányok pihengettek, beszélgettek a mellette lévő padon.
Azt hiszem, egy picit más volt vidéken cigányzenésznek lenni, mint a nagyvárosokban. A nagyvárosiaknak olykor messzecsengő neve volt, nemzetközi hírnevük és rajongóik, híres éttermekben játszottak, a falusi zenészek meg inkább helyi lagzikon, temetéseken, de az is lehet, hogy kérésre romantikus szerenádot is adtak, mint hajdanán. Örülök, hogy itt van ez a park az emlékművel, bár ma már nem olyan népszerű a muzsikuscigány-mesterség, de még talán most is módot ad a tehetséges gyerekek kitörésére a nyomorból. Mert lehet, hogy az előítéletek nem fogadják el néha a fodrász, szakács, irodai munkatárs stb. cigányokat, de a zenészeknél biztos nincs ilyen probléma.