Jászfényszaru első artézi kútjának emlékére Szabó Imrefia Béla tervezett egy díszkutat. A díszkút kifaragását a tervek alapján Molnár Sándor készítette. 2001. augusztus 19-én került felavatásra az alkotás.
Úgy mondják a fámák, hogy éppen itt volt a település legelső mélykútja, ahol most ez a díszkút helyettesít. De ma már senki nem hord innen vizet. Ez itt most a millenniumi díszkút, és nemzetünk nagyjait, meg a helyi nevest is ábrázolta rajta a szobrász, mely kút állítólag automata, ha elé állsz, vizet ád.
Én ezt nem tapasztaltam empirikusan. Zömök, mészkő építmény, a városháza előtt áll, a település nagy forgalmi csomópontjában. Fényszarui szabad jászok - hirdeti a felirat.