Nicolas Schöffer 1980-ban ajándékozta a Chronos-8 fénytorony terveit Kalocsa városának, amit végül 1982-ben állítottak fel a helyi buszpályaudvarnál. A kibernetikusan programozott fénytorony úgymond együtt él a várossal, ugyanis érzékeli a forgalom lüktetését és a zajokat, melyek rejtett mikrofonokon át kerülnek továbbításra egy elektronikus rendszerbe és ennek köszönhetően vezényel egy tükröket forgató motort.
Nicolas Schöffer eredetileg Schöffer Miklós néven született Kalocsán. Később Párizsban világhírű művész lett, a kibernetikus művészetek atyjának nevezik. Több ilyen tornyot is tervezett korábban, a világ nagyvárosaiban állnak, be is vannak számozva. Tulajdonképpen fénytorony.
Én nappal láttam és nem állt módomban ott tölteni az estét, éjszakát, amikor a torony életre kel. Ezt kicsit sajnálom is. Ugyanis arra tervezték, hogy a környezet, pontosabban a forgalom zajára működjön, a hang intenzitásának, ütemének megfelelően világítson számtalan reflektorral. Ez úgy tűnik, kimaradt az életemből.