A főszékesegyházzal szemben áll Szent István alakja. Kirchmayer Károly és Vadász György alkotása, melyet 1988. augusztus 19-én emeltek fel Szent István halálának 950. évfordulóján.
Hát, most hogyan is mondjuk. . . nehéz lenne mosoly nélkül, de megpróbáltam. Valaha láttam is poénkodó képeket erről a szoborról, és hát tényleg. Nem tehetek róla, eszembe jutott. Szóval, állsz vele szemben, ott áll az igennagy legelső meg midenféle király, és van egy nagy, fehér oszlop és lent kétoldalt azok a fehér félgolyók.
De ha akarod, fagylaltra is asszociálhatsz, de így, a fehér rúddal együtt hmm, nem igazán az jut először eszembe. Amúgy a szobor ettől függetlenül rendben van, persze. A rendszerváltás határán még a helyi tanács, a népfront meg az egyház állította közösen. Király nézi a székesegyházat, a székesegyház nézi a királyt. Király szolgálja az egyházat, egyház szolgálja a királyt. A nép meg mindkettőt. Asszisztál a tanács és a hazafias népfront.
Az értékeléseket az Ittjártam.hu felhasználói írták, és nem feltétlenül tükrözik az Ittjártam.hu véleményét. Az átlag számításánál figyelembe vettünk 1 darab olyan értékelést is, melyet szöveg nélkül, csak pontozással adtak le partneroldalukon, a szallasvadasz.hu-n.