Kalocsa főterén, a Szentháromság téren áll a Szentháromság-oszlop, melyet 1786-ban a budapesti Salm Lipót szobrász készített a városnak. A 7 méter magas szobor mészkőből készült barokk stílusban. Az emlékmű 3 méteres alsó részén három domborművet tekinthetünk meg. Az első a Szentháromság-oszlopot ábrázolja, melynek két oldalán az 1786-os évszámot olvashatjuk.
A másik két dombormű bibliai témájú. A talapzaton három kis szobor látható, melyek Szent Sebestyént, Szent Flóriánt és Páduai Szent Antalt ábrázolják. Az oszlop tetején a szentháromság aranyozott jelképe látható.
Agapanthus értékelése ráébresztett, hogy én ezt a csudát szóra sem méltattam. Pedig elég sokszor el szoktam mélázni a szentháromság szobrokon, sokkal többször, mint a mélyenszántottak. Mint látszik a képeken, a szobor aktuálisan nagyon fehér, frissen lehetett éppen rendbe hozva, láttam más képeket róla máshol, volt, ahol ronda piszkosszürke, tehát nem öntisztul, hiába a mindenható főhősök, azért saját magukat lepucolni még ők sem képesek.
De nem is ez a főérdekes. . . mármint nekem. Hanem, hogy a fiatalabb férfi egy angyal fején tapos, hát, mit is mondjunk, próbálj ehhez komoly arcot vágni. Szóval, hogy ez a "csóró köznép viseli a hátán a nagyurakat" szimbólum itt is megjelenik, de itt nyilván senkinek sem visszatetsző, hanem inkább "pont jól van ez így" dolog. Amúgy meg hogy is nézne ki a kalocsai Szentháromság tér szentháromság nélkül?
Maga a katolicizmus, maga a tömény barokk, ami ezen a téren látható. Nekem nem kedvencem ez a nyomasztóan túlburjánzó stílus és amit képvisel, amit úgymond közvetíteni kíván. De elfogadom értéknek az alkotói, művészi teljesítményt, amely létrehozza ezeket a műveket.
Itt most egy nagyszabású téren, annak minden elemére kiterjedő felújítás után, némiképp még közben, láthatjuk az alapos restaurálással újjávarázsolt Szentháromság-oszlopot immár áthelyezve, új helyén az Érseki Palota előtt, de mondhatjuk inkább, hogy a nagy tér ezen részének középpontjában. Szentek alakjai, bibliai jelenetek és más alakzatok láthatók az oszlopon, sőt a templom, a tér másik oldalán álló Nagyboldogasszony székesegyház építését is megörökítette rajta az alkotó. Hosszan lehet hát nézegetni, amíg az 1780-as évek végén készült alkotás minden részletét felfedezzük.
Az értékeléseket az Ittjártam.hu felhasználói írták, és nem feltétlenül tükrözik az Ittjártam.hu véleményét. Az átlag számításánál figyelembe vettünk 2 darab olyan értékelést is, melyet szöveg nélkül, csak pontozással adtak le partneroldalukon, a szallasvadasz.hu-n.