Sétáltam a parkban, oldalról közelítettem meg a szobrot, hát, látom ám, hogy egy asszony nagyon fenekeli a haszontalan gyerekét. . . ilyen szobor viszont nyilván nincs ilyen talapzaton, ilyen oszlopok között, hősök lakta közparkokban. Persze, amikor szembeértem vele, akkor már jobban nyilvánvaló volt, hogy ez itt egy sebesült vagy halott katona és bizonyára az anyja az, aki tartja.
Ezek szerint ne ítélj első látásra! De kipróbáltam itthon is a hatást, megkérdeztem a nejemet, hogy mi az első benyomása az oldalkép kapcsán, de ő valami szexuális tevékenységre asszociált. Persze túl mindezen, tételezzük, fel hogy szemből közelítünk elsőre is, akkor meg ez a Kun Pieta, az alkotó szándéka szerint, ezek szerint a kunok is visszamentek Ázsia-őshazába, hogy a magyarok kormányzójáért harcoljanak és megfagyjanak az oroszok ellen. Szomorú történet nagyon. Egyébként az emlékmű tisztességesebb, mint hasonló társai, inkább áldozatokat emleget, nem hősöket, és a halálba küldött katonák mellett ugyanott megemlíti a haláltáborokba és munkaszolgálatba küldött áldozatokat is.