Az emlékmű a Városi Könyvtár és Művelődési Ház mellett található. 1995. április 22-én emelték fel, Eskulits Tamás alkotása, melyet "A magyar szabadságharcok emlékműveként" is szoktak emlegetni.
Hopp, ott egy érdekes emlékmű, rutinom van, kisujjamban már az ország elemlékművesítése, na, találjuk ki, milyen eseményt idéz meg? Kerengtem egyet és nem találtam ki. Egy félmeztelen pasi kitör a földből, a sziklából, ettől lehet még akár zombi is, friss feltámadás, csak rájövünk. . .
van mellette egy levágott lófej, erről nyilván mindenkinek Coppola Keresztapája ugrik be, nekem is, Aztán szárnyát is, meg kezét is kitárja egy cuki kis angyal a háttérben, de lehet, hogy ő a főalak, a kebléről nagy igyekezetében lecsúszott a ruha. . . hát akkor nem találtam ki, szabad a gazda! Szóval akkor ez egy "Szabadság" emlékmű, az oldalán lévő felirat szerint az 1848-49-es szabadságra gondol, mivel ott Csernák István főhadnagy és Varga István százados vitézkedett a helyiek képviseletében. Úgy tessenek nézni ezt az emlékművet!