A templomrom az egykori Alsókustány temploma volt, valószínűleg 6 m széles, 18 m hosszú és 7,5 m magas lehetett. A déli és északi falszakasznak csak kevés maradványa látható, kapuzata nyugatról nyílt. 1256-ben említi először hiteles forrás.
Már többször voltam Kehidakustányban, fürödtem is (nem volt nagy élmény), a Deák kúria sokkal inkább jó emlék, de erről a templomromról csak mostanában hallottam először. Tehát megnézendő.
Többször írtam, hogy nem kell hinni a Google térképének, néha segít, de sokszor elvisz az erdőbe, mocsárba, itt például egy nagy kapuval elzárt valami gazdasági telepre vezetett volna A templomot úgy találod meg, hogy letérsz a faluba vezető főútról, mész a földúton párszáz métert és van jelzőtábla. hogy templomrom balra na, akkor ott befordulsz és mész, mész egyenesen, nem törődsz az ostoba Google helyjelzőjével, mert nem ott van, elmész mellette bátran és párszáz méter és újra van tábla, hogy templomrom balra. Idáig autóval lehet menni simán, itt megállsz és 50 métert besétálsz és ott van. Hajdani település templommaradványa, nincs rajta mit javítgatni, rendbehozni, így jó, ahogy van, maradék formájában, hangulatos erdei szakrális helyszín, pihenő, kirándulóhely, csak ne szemetelj te sem, tiszteld a múltat és a természetet!