Szomor László tervezte a Petőfi téren található I, világháborús emlékművet, melyet Csábi László kőfaragó készített el. 1940. május 26-án állították fel.
Érdekes tér ez a kiskunmajsai központi terület, ha csak úgy átnéz rajta az ember, vagy belesétál, minden olyan meglepően sárga. . . a templom is, ez a háborús is, a Trianon is, meg a Petőfi szobor is. Még az is eszembe jutott, amikor odaértem, hogy csak nem homokszobrok? De nem, mert éppen esett az eső, szóval nem rongált rajtuk semmit.
Tehát van ez a sárga háborús. Egyik oldalán egy ilyen druida áll heroikusan, még az Aszterix is eszembe jutott, de azért az viccesebb. Fogjuk rá arra, hogy ez 1940-ben készült és akkor az volt a korszakos, újra felkorbácsolni a csatakedvet. és ilyen birodalmi sámánokat faragni, a nagy világverő hadsereg bátorítására. Egyébként megnéztem máshol ennek az emlékműnek a képeit, és régen egyáltalán nem volt ez sárga, inkább hol szürke, hol hófehér. Úgy látszik a tér most valami központi törekvés által egyöntetűen dizájnosítva lett. Tehát most sárga az egész mű. Van rajta egy felirat, amit elég nehéz szó nélkül hagyni, mármint, hogy "Tettük sugára átragyog időn, enyészeten". . . de ezen azért eső ide, eső oda, csak megáll az ember töprengeni. Mert mit is tettek, ami átragyog? Elmentek valahová jó messzire meghalni. Teljesen feleslegesen, elég káros következményekkel. Az országra nézve tragikus kimenettel. És az utókor most itt hálás, meg sugárzik? Hát, lelke rajta. . .