Zombori Rónai Ernő kezdeményezésére 1896. augusztus 15-én, Magyarország 1000 éves fennállásának emlékére állították az emlékművet. Alkotója ismeretlen.
1896-ban Zombori Rónai Ernő kezdeményezésére Kiszombor is belépett az 1000 éves fennállást ünneplők sorába. Nem cifrázták nagyon túl a műtárgyat, vallási szimbólummá faragták az egész cuccot, hiába na, a jó ég tudja, mi az összefüggés a honfoglalás meg eközött, de nyilván van. De nem is ez a figyelemreméltó. . .
Hanem az a buzgár hízelgőcunami, amit körbeírtak a talapzatra. Ő császári és királyi apostoli felség. . . ez hogyan jön ide rá? Azt akarja mondani, hogy lám, lám, 1000 év alatt elvesztettük magyar önállóságunkat, idegen császár és király uralkodik rajtunk, de mi itt ünneplünk, bokázunk, csárdást ropunk vígan. . hogy kik? Hát méltóságos csanádi egyházmegyei püspök, instálom alássan, nagyméltóságú gróf, országgyűlési képviselő, és aztán méltóságos Zombori Rónay Jenő főispán, (de érdekes a névrokonság) és egy sor egyházi és világi ilyen olyan méltóság. . . lehet, össze is különböztek, hogy ki melyik lapra kerüljön, hogy közelebb a királyhoz. Na, de hát ezek vagyunk, ezek az elődeink, meg mi is ugyebár. . . (és hát innen is lemaradt az 1000 éve szolgáló, országot fenntartó jogtlan, nincstelen, névtelen senkik hada)