A Monostori Erőd Közép-Európa legnagyobb újkori erődítménye. A Monostori erőben található katonai pékségben 2000 négyzetméteren, 4 kemencében, 1945-ig katonai ellátásra sült a kenyér. 1990-ben - a szovjet csapatok kivonulása után - az Erődöt műemlékké nyilvánították.
A Monostori Erőd Közhasznú Társaság 2000-ben megkezdte a műemlék hasznosítását és fejlesztését.
Ez a kiállítás a Monostori Erőd falain belül található, az erődbe szóló belépőjegy megváltásával ide is be tudunk menni. A főbejárattól bal kéz felé kell elindulni és a föld szintje alatt besüllyesztve kialakított kazamata részben került kialakításra, így különösen hideg, hűvös van a vastag falak között.
A kiállításon egyrészt a hazai tájegységek, népcsoportok kenyérfajtáit, péksüteményeit, kalácsot, kiflit, zsemlét láthatunk (egyik sem ehető), másrészt a pékek életét, a péküzemek kialakulását követhetjük nyomon a régi manufaktúráktól, kisiparosoktól kezdve az iparosításig, sok sütőipari gépet, eszközt is bemutatnak. Helyileg azért került ide a kenyérmúzeum, mert anno a Monostori Erőd saját péküzemmel rendelkezett, ahonnan házon belül látták el a laktanyában állomásozó katonák élelmiszer ellátását. Így nem voltak kiszolgáltatva a külső körülményeknek.
Az értékeléseket az Ittjártam.hu felhasználói írták, és nem feltétlenül tükrözik az Ittjártam.hu véleményét. Az átlag számításánál figyelembe vettünk 6 darab olyan értékelést is, melyet szöveg nélkül, csak pontozással adtak le partneroldalukon, a szallasvadasz.hu-n.