Köszeg legszebb terének egyik legrégebbi épülete a Lada-ház, ahol a korábbi városbíró Lada György lakott. Gönyörű, gazdagon díszített homlokzata igazán látványos. Itt áll Magyarország egyetlen és legrégebbi olyan épülete is, amely a 14. századtól kezdve a mai napig folyamatosan városházaként működik.
A városháza és a Hősök kapuja között a Generalhaus, vagyis a Tábornokház áll. Nevét azért kapta, mert a településre helyezett lovas helyőrség mindenkori generálisának lakhelyéül szolgált. A tér jobb oldalán polgárházak sorakoznak, egytől egyig meseszépen. A legnépszerűbb talán a Sgraffitós-ház, melyet 1560 körül építettek, és nevét a különleges sgrafittó díszítésről kapta. Az Arany Egyszarvú Patikamúzeum is említésre méltó, melyet Európa legszebb patikájaként emlegetnek. A Jurisics tér közepén az 1739-ben felállított Mária-szobor áll. Mögötte a tér másik díszes eleme, a Városkút található, amit 1766-ban építettek a korábbi láncos kút helyén. És ha ez nem lenne elég látnivaló, két templom is található Közvetlenül egymás mellett a német-magyar kétnyelvűségnek köszönhetően.
Kihagyhatatlan 2022. november 18.gyerekekkel járt itt
Különleges hangulatú középkori miliőt árasztó tér, az amúgy is szépséges Kőszeg belvárosában. A Fő tér irányából egy kis, kizárólag gyalogos forgalmú utcán, a Hősök tornya alatt áthaladva érkeztünk meg a térre. A torony tetején lévő kilátóból felülről is megcsodálhattuk a szép épületeket, amelyek a teret körbeveszik.
Az is tetszett, hogy több ház bordó színt kapott. Ezek egyike torony bal oldalán a bordó-sárga csíkos Városháza XIV. századi épülete, míg a másik oldalon a Lábasháznak is ilyen színű a külső homlokzati festése. Nagyon érdekes ez a dupla árkádos XVI. századi barokk épület, melyet sajnos csak kívülről láthattunk, mivel a levéltár van benne. A téren lévő XV-XVI-XVII. századi lakóházak, polgári épületek mindegyikében találni valami érdekességet, pl. a homlokzat formája, mintázata, a cégér, a címer, a feliratok, az ablakok, a kapuk. . . A tér közepén csak leültem és nézelődtem. Persze utána bementünk a Patikamúzeumba is, amelyből az egyik (Arany egyszarvú) szintén itt van a téren. Mellette éttermek, kávézók, panziók működnek a régi házakban.
Az értékeléseket az Ittjártam.hu felhasználói írták, és nem feltétlenül tükrözik az Ittjártam.hu véleményét. Az átlag számításánál figyelembe vettünk 56 darab olyan értékelést is, melyet szöveg nélkül, csak pontozással adtak le partneroldalukon, a szallasvadasz.hu-n.