Nos, zavaros legendák járnak a kunokról, meg Kun László királyról, meg Kun Miklósról is. Volt egy opció, hogy egyesülni kéne a nagy pusztai hódítókkal és újra a rokonnépekkel nyargalászni. . meg volt olyan is, hogy fel kéne venni a kereszténységet vagy nem. . .
ezek mindig nehéz kérdések, az egyházak, a térítés vérrel járnak, nehéz volt az egyensúly megtartása az ide letelepített bandák között. A legendák szerint Kun Lászlót megölték a kunok, és Kun Lászlót megölő kunokat megölték más kunok. . . kalandos századok voltak, na. A történelem nem egy habostorta vagy leányregény. A maradandó, kiemelkedő szereplők mindig valami buggyant tömeggyilkosok voltak, de a legtöbbször valami magasztosnak mondott ügy leple alatt. Kun Miklós, miután indulatában feldarabolt más kunokat, ellovagolt a bánatba, aztán sokat lovagolt erre is, meg arra is (nem tudom, a ló mit szólt hozzá), és végül visszalovagolt Kunszentmiklósra. Most meg itt van a szobra, a feje, elég aprólékos, részletes, és összevont szemöldökkel szigorúan néz. A kunok meg laknak, élnek, integrálódtak, és Kun Miklós szobrokat avatnak.