Nagyon izgalmas dolgok ezek a kunbabák. Nem is tudom, miért piszkálják a fantáziámat, talán azért, mert eléggé érdekel a történelmünk, a valódi, nem a propaganda, és ezek a figurák részei a múltunknak, a génjeinknek, a jelenvalónak is. Egy kicsit a Húsvét szigetek szobraira is emlékeztet, azoknak is rejtélyes az eredetük, a keletkezésük okai, a készítők szándékai.
A kunbabák szerepét sem tártuk fel még egészen, de hogy voltak, és újra vannak, az biztos! Úgy tűnik, Kunszentmiklós minden nagy útjára állítottak egyet-egyet. Ez, amiről itt beszélünk, akkor köszönt ránk, ha Apaj felől érkezünk a városba.