Ebben a szoborban ne csak egy kunbabát láss, hanem torpanj meg, és nézz a sorok közé is! Ez az emlékmű nem a városszéli gazosban áll, mint a többi kunbaba, hanem a város főterének számító térségben, annak is a közepén. De mi is az a Redemptio? Szóval, történt hajdanán, hogy a fütyfürütty császár egyszerűen félmillió rajnai forintért odaadta a Jászkunságot a Német Lovagrendnek.
Most itt gondolhatunk csúnyákat az idegen elnyomókról meg befolyásról, de a magyar királyok meg főurak ugyanígy adogatták-veszegették, elrabolták, elkártyázták egymástól az ország részeit, falvastul, jószágostul, jobbágyosul. . . (de még ma is van, aki inkább visszarajonganá az átkozott középkort a királyaival együtt). Szóval, a föld, emberestül gazdát cserélt. Na, de Mária Terézia 1745-ben engedélyezte a jászkunok megváltakozását a földesúri iga alól. Ennek állít emléket ez a szobor. A kunbaba meg továbbra is érdekel, egzotikus ága ez az eredetünknek. Ez itt egy kun szabadságszobor.