II. világháborús emlékmű Lébény Lébény bemutatkozása
1992. május 23-án avatták fel a Templom tér II. világháborús emlékművét. A fekete gránitlapok három oszlopba rendezve őrzik a világégés áldozatává lett lébényi polgárok nevét. Közülük 89 a hősi halott, 21 a harcok polgári áldozata és 19 a zsidó vallású, a koncentrációs táborokban életét vesztett lébényi lakos.
Kis, négylábon álló kupola emeltetett, az Árpád-házi templom bejáratával szemben, és megpróbál mindenkiről megemlékezni, katonákról, polgárokról, zsidókról egyaránt. Ez mind a sokféle bánatunk, amiken egyszer már talán meg kellene próbáli valahogy túllépni. Ez az egész az utódainknak szinte már alig jelent valamit.