A Lillafüredi-vízesés szomszédságában található az Anna-barlang, melyhez hasonlóan kevés létezik csak a világon, 1951-ben védetté, majd 1982-ben fokozottan védetté nyilvánították. A bejárat a Palota Szálló alatti Függőkert legalsó szintjén található, a Lillafüredi-vízesés mellett.
A barlang járatainak hossza összesen 570 méter, ebből 208 méter járható be a látogatók számára. A barlang a Szinva forrás vizéből kivált mésztufában keletkezett, érdekesség, hogy az üregrendszer egyidős a kőzettel, melynek képződése 150-200 ezer évvel ezelőtt kezdődött. A folyamat napjainkban is tart. A barlang felfedezése során megkövesedett növényi részeket, azaz növényi fosszíliákat láthatunk. A túra során nagyrészt kis patkósorrú denevérekkel találkozhatunk. A barlang körülbelül 30 perc alatt járható be, a hőmérséklet egész évben 10 fok.
Kihagyhatatlan 2023. november 4.a párjával járt itt
Ritkasága és szépsége miatt mindenképpen érdemes bejárni ezt a barlangot. Gyereknek, felnőttnek egyaránt kellemes nézelődés. Idegenvezetéssel együtt fél óra alatt megtekinthető. A nyitvatartást figyelni kell, mert szezonon kívül csak 1 bejelentett időpont van.
A lillafüredi programok szinte kötelező része. A palotaszálló alatt több teraszon helyezkednek el a függőkertek, azokon átsétálva, zegzugos lépcsőkön jutunk le az Anna-barlang bejáratához. Tervezni kell a programot, napjában csak egyszer nyit ki mostanában, pontosan délben, célszerű előtte regisztrálni egy fél órával korábban, hogy az ember beleférjen a keretbe.
Nekünk több programlehetőség közül választható ajándék volt a belépő a szállásadónktól, oda is telefonált a recepciós. De a csoport a lehetséges létszám felső határát feszegette. Szép, ódon stílusú, bástyatorony-szerű épületből indul a túra, bemegy a föld alá, és egyből vetkőzni is kell, mert vagy 10 fokkal melegebb van, mint ilyenkor télen odakint. Én meg is izzadtam a végére a télies menetfelszerelésemben. Nem túl hosszú a távolság, de sok lépcső vezet le és fel, körülbelül 40 méterrel a palotaszálló alatt bolyonghatunk a föld alatt. Ez nem cseppkőbarlang, ez mésztufa. A cseppkő az a Szent István barlangban van, 200 méterrel arrébb. Érdekes történeteket mesél a vezető, régen a helyiek húsvéti körmenetet, esküvőt, stb. is tartottak itt, feltételezem, hogy nem vigyáztak rá annyira, amennyire mi megpróbáltunk vigyázni rá most. Számos látványos, izgalmas termen át gyönyörködhetünk a képződményekben. Nem kihagyható programnak tartom.
Az értékeléseket az Ittjártam.hu felhasználói írták, és nem feltétlenül tükrözik az Ittjártam.hu véleményét. Az átlag számításánál figyelembe vettünk 25 darab olyan értékelést is, melyet szöveg nélkül, csak pontozással adtak le partneroldalukon, a szallasvadasz.hu-n.