Ha valamit nem szabad kihagyni Lillafüreden, az nyilván a palotaszálló híres terme, a Mátyás Étterem. Itt járni és nem enni egy ilyen helyen végzetes hiba (lett volna). A bejáratnál egy elég rosszkedvű Mátyás szobor van, talán azért, mert ő kint fázik, amíg mi bent mulatunk. A kerek terem egyszerűen gyönyörű.
Az ablakok a határokon túli magyar vonatkozású városokat szimbolizálják, így nosztalgikus trianonizálás közben vacsorázhatsz magyarosan. Elégedetten állapítottam meg, hogy mindben jártam is. Mi most a Brassót jelképező ablak alatti helyet foglaltuk el. Az étlap nem bőséges, de elegáns kínálatot rejt. Szilvás Unicummal nyitottam az estét, ha már magyar, legyen magyar. Az Újházi tyúkhúsleves előkelősködve y-al írva szerepel a kínálatban, igaz, ezt elég vegyesen írják mindenfelé, viszont itt elképesztően finom volt! A gomba rásegítése csak jót tett neki. Másodiknak szarvas bourguignont ettem, feleségem a rozmaringos kacsamellel töltötte közben az időt és magát, és nagyszerűen éreztük magunkat. Később kellemes párbeszéd következtében megegyeztünk a felszolgálóval, hogy ugyan nem mindenhez ugyanaz a bor passzol és ez igaz is volt, de azért a száraz Takler rose-t mindketten nyugodt szívvel megihatjuk. És így is történt, kitűnő választás volt. Ezek után a felszolgált kávét a közértes tejszínnel és zacskós cukorral egy pindurkát snassznak éreztem. Na jó, ne szépítsünk, nem pindurkát, hanem nagyon. De mindezzel együtt kihagyhatatlan élmény!
A Mátyás étterem a Palota szálló - 1. szintjén van,jó üzleti érzékkel utcai bejárattal,kint tábla hirdeti hogy ebédelni várhák a vendégeket minden nap(vasárnap kivételével) 12. 00-16. 00 óra között. Hogy miért ebben a 4 órában az rejtély. Vacsora kizárva.
Mivel a hotel vendégei vagyunk s a tegnapi esküvő/lagzi alkalmával besurrantunk körülnézni,rögtön adódott hogy itt meg kell enni egy levest legalább. Az a furcsa helyzet,hogy itt a külcsin többet ér mint a belbecs. A terem ablakai 1929-ben készültek,a magyar történelem pillanatait ábrázolják a lőcsei fehér asszonytól Késmárk váráig. Emberünk hozza az étlapot,ugyanaz mint fent a Hunyadiban. Most nem az Újgázi húslevest,hanem a majirannás sertésszűz húslevest választom. Alig 10 perc alatt megérkezik. Kb. 3 deci,ráadásul forrón érkezik és finom is. Az 1,300 ft-ot megéri. A fegércsoki mousse málnás habcsókkal egészen különleges . Fimom jóizű és érdekesen elkészített desszert. Fotó! Megéri az 1,200 ft-ot. Étjezési idő 40 perc. Összegzés: Különleges helyszín,mintha egy középkori ebéden vettem volna részt. Fotók! Az ételek jók,tisztaság hibátlan minden tökéletes csak az italok árai drasztikusak. Minősités: különösen ajánlott Értékelés: 9. 5/10 pont