A Székesfehérvártól 12 km-re fekvő Lovasberény számtalanszor cserélt gazdát a történelem során. Egyes kutatók szerint a Velencei-hegység mögött, a Vértes előterében húzódó Lovasberény és környéke már a kőkorszakban lakott volt. A terület első urai a Csák nemzetség tagjai voltak, a IX-X. század fordulóján.
A kastély legkorábbi része a 15. század végén épült, a Buzlay család birtoklása idején, ez napjainkban a délnyugati épületrész. 1698-ban gróf Siegbert Heister generális tulajdonába került a kastély és a birtok, aki felújíttatta azt. Ő építtette az egykori plébániatemplomot is. A gróf Cziráky családhoz 1730-ban került a birtok és a kastély, akik bővíttették az épületet. Az U alaprajzú épület barokk díszudvara 1775-öt követően készült el. A kastély mai képe 1804 és 1810 között alakult ki, az építész Rieder Jakab volt, aki klasszicista stílusban álmodta meg az épületet. Ekkor készült el az angolpark is, melyben mesterséges tavat alakítottak ki kis vízeséssel és szigettel. A parkban pálmaházat, vadászlakot, a patakon kőhidat, a tó partján pedig halászkunyhót építettek. 1850 körül épültek az udvari szárnyak és a sarokpavilonok, az akkori építész Ybl Miklós volt. A kastély és park állapotának romlása az államosítás után kezdődött meg. A növényállomány nagy részét kivágták, a park berendezését pedig széthordták. 1951-től gépállomás és irodák voltak benne. A kastély felújítása 1996 óta folyik.
Elég sokszor elmentem előtte, azt hiszem. Most végre gondoltam egyet, visszafordultam és megálltam. Hatalmas kastélykert, itt-ott egy-egy autó parkol az árnyékban, ha tud, köztük én is. A kastély eléggé lepukkant állapotban van, néhány helyi erő ücsörög a kapu előtt, valami belépőt szednek. 200 forint, nem egy összeg.
De nem is nagyon látsz semmi különöset. Van valami furcsa érzés abban, ha bebarangolsz egy ütött-. kopott kastélyt, de sok látnivaló nem akad, inkább a képzelet. az egyig idős helyi valami rémtörténetekkel próbálja szórakoztatni a turistákat, képeken utólag felbukkanó kislányokkal, halomba fagyott orosz katonákkal. . . biztos van valami alapja, meg biztos van, akinél ez be is jön. Nem én voltam az, én csak szórakoztam az úron. A mellette lévő templomba is célszerű benézni, érdekes hely az is. Ezt a kastélyt még nem vették meg, az államé és szelíden pusztul tovább.