Maglódon elég távol vannak egymástól a szobrok, amlékművek, és nem is mindegyik érdekes. De azért az Árpád parkba az Árpád vezér szoborhoz ki9vonultam testületileg. Fogadott ősatyánk visszatérő motívuma a nemzeti emlékezésnek, ő vereckélt át a szoroson, jól átverte a ronda Szvatoplukot, aki nem akarta csak úgy odaadni a hazáját ennek a sztyeppei hordának és hát megszerezte nekünk ezt a tejjel és mézzel folyó Kánaánt.
Ezt a remek hadvezért eléggé eltérő módon szoktuk ábrázolni, van, ahol olyan mint egy kertitörpe, van, ahol olyan, mint egy mokány paraszt, na de itt egy nemes arcél, hosszú nyakú előkelőség, azután akkora nagy horgas ködvágó orra van, hogy bizton ő vágtatott a sereg élén, csökkentve a menetszél ellenállását. Egyébként Markoltné Gémes Katalin alkotása, és 2002 óta állja az évszakok változásának viszontagságait.