A bajtársának fejfát állító katona Makó bemutatkozása
A József Attila Gimnázium előtt található szobor Kiss Jenő Ferenc és Papp Zoltán alkotása. Az emlékművet 1993. november 11-én avatták fel. A bajtársnak fejfát állító katona alakja melletti márványtáblák a makói hősi halottaknak, valamint a II. világháború zsidó áldozatainak állítanak emléket.
Kihagyhatatlan 2025. február 16.gyerekekkel járt itt
Egy igazán megrázó II. világháborús emlékmű a Csanád vezér téren. 1993-ban avatták fel. A bronz alkotás főalakja egy megtört közkatona, aki miután megadta végtisztességet elhunyt bajtársának, a sírt jelölő összeácsolt keresztre támaszkodik. A szobor egy dombon áll, lépcsős mészkőtalapzaton. Alkotója Kiss Jenő Ferenc, makói szobrász.
A szobor előtt található íves falon olvashatóak a makói áldozatok, katonák és polgári áldozatok is vannak közöttük. Ez a parkos rész egyébként Makón a szobrok gyűjtőhelye, itt van Szent István lovasszobra és az I. világháború monumentális emlékmű, kicsit lejjebb meg az aranygömbös szökőkút.
Valahogy ez a második világháborús alkotás sokkal értelmesebb, emberibb, mint a birodalmi típusú első világháborús társa Makón. Ez talán jobban kifejezi a lényeget, a valóságot. Semmi hitegetés, maga a gyászos végkifejlet. Jó a katona póza, nagyon jó, az alkalomhoz illó a tartása. az arckifejezése és átélhető, üzenő.
Makón is számtalan áldozatot követelt a világégés, és talán hozzájárul ahhoz, hogy ha makói srác vagy és mindig ezt látod a suliból kijövet, akkor majd jól kiröhögöd vagy megveted majd azt a sakált, aki el akar vinni katonának. Látod, nem éri meg! Ez lett belőle.