2024. áprilisban, gyerekekkel járt ittÉrtékelt: 2025. február 15.Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Nem ajánlom a helyet másoknak!
Egyetértek Ugor értékelésével, szerintem sem éppen egy jól sikerült József Attila szobor ez, amely Makó központjában, a Csanád vezér téren, a József Attila utca sarkán található, a József Attila Gimnázium előtt. Konkrétan rá sem ismerni neves költőnkre. Inkább egy életerős munkásmozgalmi hős ez, míg az én fejemben József Attila sokkal inkább egy zaklatott lelkivilágú, gondolataiba merülő, szúrós tekintetű fiatalember, nem egy ilyen látszólag kiegyensúlyozott, problémák nélküli, öntudatos és magabiztos ember.
Magyarázat lehet a szobor kinézetére, hogy 1957-ben készült, valószínű akkor ez volt a divatos stílusirányzat a köztéri szobroknál. Az álló bronzszobor egyik kezében egy verset tart.
József Attila úgy kötődik Makóhoz, hogy 1920-1923 között itt élt a városban, középiskolai tanulmányait végezte, de már nem itt fejezte be. Ebben az időszakban, 1922-ben jelent meg az első verseskötete, a Szépség koldusa címmel, amelynek előszavát, Juhász Gyula írta.
József Attilának nagy kultusza van itt Makón, a városi múzeum mellett a szobor mögött lévő gimnázium is a nevét viseli, amelynek egykor a tanulója volt.
József Attila-szobor további értékelései
2024.02.26egyedül
![]()
Nem véletlenül viseli a városi múzeum is József Attila nevét, meg őrzi a vele kapcsolatos anyagot is, szóval ő szervesen része a város történelmének, vagyis az ő személyes történetének szerves része ez a város, tudjuk, ide járt gimnáziumba, itt írta első ismert verseit is. Ez a szobor is...
Hotel Ginkgo Hódmezővásárhely
Colosseum Wellness Hotel Mórahalom