Az 1810 körül ültetett, Megyeház utca 16. előtt található Quercus robur - kocsányos tölgy a város legidősebb fája. A Juhász Gyula emlékfa elnevezést onnan kapta, hogy a költő makói tartózkodása során előszeretettel pihent meg a tölgyfa árnyékában. 1970-ben védetté nyilvánították a fát.
Makó egyik nevezetesége (és legdrágább fája) ez a kocsányos tölgy. Sajnálom, hogy nem egy lombosabb időszakában jártam arra, az regélik, hogy rendkívül jó formája van, mondjuk az így is látszik, hogy magasságához képest milyen terebélyes, és Juhász Gyula gyakran pihent meg alatta. Ezt nem láttam, csak olvastam.
Egyébként a fa eszmei értéke közel 6 millió forint, védett, ne próbáld kivágni! A József Attila múzeumtól kb. másfél sarokra található.