Márokpapiban már kívülről is figyelemfelkeltő a templom, falát újabb, festett motívumok díszítik. és néhol valami eredeti darab is megmutatkozik, Osztozik a többi Árpád-kori templom sorsában, felépítik, katolikus lesz, leég, újraépítik, református lesz, és a kálvinisták sokszor lemeszelik az eredeti freskókat, mert az ellenséges a hitükkel.
A restaurátorok meg kétségbeesetten próbálják helyrehozni a korok és hitek rombolását. Jó kaland ez a templom, neked is, ha hajlandó vagy eljönni ide ezért, de szerintem megéri. Csak nézz rá kívül és belül! Imádni fogod!