Így is ismerheted:MTA Zenetudományi Intézet Zenetörténeti Múzeuma
4,3
3 értékelés
A múzeumban látható gyűjtemény 1958 körül jött létre és a Brunszvik-kastélyban kapott helyet. Ugyanebben az évben megkeződött a kastélypark szigetén a nyári Beethoven-estek sorozata is. Kezdetben az Állami Hangversenyzenekar, majd később a Nemzeti Filharmonikus Zenekar adott sikeres hangversenyt minden évben, ami napjainkban sincs másképp.
A múzeumot 1973-ban feljújították, majd 1988-ban az Akadémia fennhatósága alá került. Az emlékgyűjtemény fenntartását vállaló martonvásári kutatóintézet a kastély földszintjén újabb szobákat adott át a múzeumi célokra. 2020-ban, Beethoven születésének 250. évfordulóján az emlékmúzeum megújult. A kastély, az angolpark, a kiállítás, a tudomány jelenléte és a koncertek különleges, egyedi kulturális-tudományos és természeti élményt kínálnak a közönségnek.
Kihagyhatatlan 2022. szeptember 22.egyedül járt itt
Már kamaszkoromban is Beethoven szimfóniákat, szonátákat, zongora- és hegedűversenyeket hallgattam a Led Zeppelin meg a Beatles mellett, ezt nem lehet megunni, ez örök. . . hogy ennek a mindig zordonnak ábrázolt férfinek mennyi lelke volt! ! Istenem!
Csak bemész a kastély szerelemre hívó szobájába, a falakból kis hangszórókon keresztül patakzik, csörgedezik a zene folyamatosan, a források patakokká változnak, majd szelíd folyammá, a levegőben halványkék hullámokon táncol a fény és a muzsika, zongorák szólnak a halántékomból és csak árad, úszik a szerelem a felkavart hangokban. . . kit ne érintene ez meg? Órákig lehetne elidőzni ott, Akármeddig. Na, de nincs ilyen, megölel a szél, az idő huzata az ajtókon át, a hangszer! A szoba közepén a zene trónja, a hangszer, amiből ki lehet csalogatni, amin szívvel lehet játszani. . . szóval kész voltam, megadtam magam ennek, itt volt, erre járt, itt űzte a halhatatlan kedvest a csillámló hang, a zene üvegszilánkjainak csengése, mit adhatnék erre az élményre? Jó szívvel ötöst! (valaha a munkahelyemen verseket írtunk az Egmont nyitányra. . . de rég volt. . . azóta alig találkoztam zeneszerető emberrel)
Párommal egy nyári napon látogattunk el Martonvásárra. Előzőleg az interneten olvastam a helyről, így gondoltuk a múzeumot sem hagyjuk ki. Nagyon sok információ volt Beethoven és a Brunszvik család történetéről. A zene tényleg nagyon hangulatos, így sokkal élvezetesebb a látogatás. Maga az épület valóban csodálatos, szép tervezés. A park hatalmas, gondozott fás-füves terület, kellemes sétát lehet tenni.
Általában szeretem a zenét, Beethovent különösen, de ha nem lett volna ezen a napon olyan csontig hatoló hideg és kitartó szél, eszembe sem jut, hogy bemenjek a martonvásári Brunszvik-kastélyban található néhány szobás Beethoven emlékmúzeumot megnézni. A park csodálatos - minden évszakban, a többségében neogót fehér kastély impozánsan ragyog a zöld pázsiton, fákkal körülvéve.
Az emlékmúzeumban szépen rendezve találhatók a Brunszvik-család és Beethovennel kapcsolatos relikviák, képek, hangszerek. Az átélést segíti a kiállítás területén hallható Beethoven-zene. A zeneteremben le lehet ülni, Beethovent hallgatni, közben, az itteni lejátszón a zenekart lehet látni. Milyen szerencse, hogy ennyire hideg volt – így megismertünk egy kedves, hangulatos kiállítást, aminek a hangulata még sokáig elkísér.