Egy igazán hangulatos étterem és felette panzió Mátrafüred központjában a buszmegállónál. Amióta legutóbb erre jártunk, teljesen megújult az étterem és a panzió, pontosabban talán a panzió felújítása még most is zajlik, legalábbis az épület mögött teherautókat és állványozást láttunk. Ettől függetlenül az étterem nagyon szép lett.
Modern, fiatalos, 21. századi, de mégis nagyon jól illeszkedik a környezetbe. A teraszt buja zöld növényzet veszi körbe, így jó árnyékot adnak a fák. Nemcsak a külső burkolat, de a belső tér is teljesen megújult. Enni nem volt időnk, de nem lehetett kihagyni, hogy ne nézzünk be. Az étterem minden nap nyitva tart 12 órától este 9-ig, legalábbis a nyári szezonban. Az étlap is megújult emlékeim szerint, magyaros ételeket készítenek, házias ízekkel, van napi ajánlat is. Az italkínálat kommersz, sörben Dreher, Arany Ászok, cserébe nem drága, a csapolt Dreher 5 dl-es korsója 600 Ft. Bolyhos ágyas pálinkát tartanak, de csak 3 féle ízt, szilva, meggy, barack, 4 cent 1600 Ft-ért nem drága. A presszókávé 500 Ft. Legközelebb a konyhát is le fogjuk tesztelni.
A Tornyos évek óta hozzátartozik Mátrafüred "városképéhez", a főút mellett jobbra található, árnyat adó magas fenyőkkel övezve, kis - talán 4-5 férőhelyes parkolóval az épület mögött. A többi számos étterem, vendéglő az út másik oldalán található. Kissé retró hangulata a 80-as éveket idézi, gazdag faborítás, lambéria mindenütt, masszív faragott fa asztalok és székek.
A fedett, kiülős terasz kellemes. A beltér légkondi hiányában is elviselhető, elég sok férőhely van. Rendezvényeket, csoportokat is vállalnak előzetes bejelentkezéssel. Egy váratlan felhőszakadás elől menekültünk be ide, kicsit kifújtuk magunkat. Szerencsére a zápor már az autóban ért utol minket, és nem pár perccel korábban, amikor a kilátónál jártunk. Az étlap tipikus magyaros ételeket tartalmaz elfogadható áron, igazság szerint nem ragadta meg az érdeklődésünket, de ahogy írtam, nem is enni jöttünk. Megérzés alapján nem hinném, hogy a konyha jobbat-rosszabbat tudna a 3-asnál. A hosszú esti-éjszakai programra rákészülésként kávét ittunk, én a magam részéről egy ilyen - a fotón is megörökített - habos, csokiöntetes tömény csodát kaptam, mindössze 380 Ft-ért. OK, igaz, a hab az bolti spray volt, nem valódi tejszínhab. De amúgy összességében nekem bejött. A pincér fiatalember nagyon barátságos, humoros volt. A mellékhelyiség egyszerű, de tiszta. Az emeleten panzió működik. Családias - talán ez a legjobb szó, amivel le tudnám írni a Tornyost.
A kaja teljesen átlagos, semmi extra, de ár-érték arányban megfelelő. A pincér azzal indított, hogy felborította az egyikünk italát, majd az asztalon lévő tócsát otthagyta, nem törölte le, és nem hozott új terítőt. Evőeszközt csak az étel kihozása után hozott. Itthon pedig észrevettük a számlán, hogy a pincér által kiöntött üdítőt is felszámolta.
3 hete pár napot Mátrafüreden pihentünk. Egy délután sétálni indultunk, de közben eleredt az eső. Nem volt mit tenni, "bemenekültünk" a panzió éttermébe, aminek így utólag is nagyon örülünk. Nem volt szándékunkban vacsorázni, de aztán meggondoltuk magunkat. Bent jó meleg volt, kandallóban égett a tűz, barátságos volt minden, a kiszolgáló Hölgyet is beleértve!
Azon kívül hogy felvette a rendelést, pár szó erejéig személyes dolgokról is szó esett. . . . honnan jöttünk, hogy érezzük itt magunkat, stb. . A kiválasztott étel, amire nem is kellett sokat várni, nagyon finom és bőséges volt. Magam részéről egy speciális második fogást választottam, lapcsánkába /hivatalosan más a neve/ töltött brassóit. Csak azért nem ettem meg mind, mert olyan 2emberes volt. :)
Megérkeztünk messziről. Leparkoltam a hátsó parkolóban, felballagtunk a lépcsőn. A teraszon két asztalnál nyolcan éppen fogyasztottak, és velük csevegett a pincérkisasszony. Rám nézett és minden egyéb közlés nélkül bejelentette: "Most egy darabig nem veszek fel rendelést. " Rákérdeztem, hogy ez mit jelent pontosan.
"Egy fél óráig biztos, hogy nem veszek fel rendelést. " Ez pont olyan hozzáállás volt, hogy eszembe sem jutott a miértre rákérdezni. Lehet, hogy akarta indokolni, de engem meg nem érdekelt, a magyarázata. A páromhoz fordultam, hogy akkor melyik másik étterembe menjünk? Ahogy ő sem köszönt el, úgy mi sem. Mivel mögötte vezetett el a járdácska, még fél füllel hallottam, hogy mesélte az asztalnál eszegetőknek: voltak a csoportok, aztán az a'la carte-osok. . .