Hát ezért kétszer visszafordultam, hogy közelebbről szemrevételezzem. . a kanyarban Mezőgyánon, nyilvánvalóan valami magánakció, de közterületen, és hát a tulaj szeretné, ha mások is látnák az ő kis szoborparkját. Igenis, mondtam, ennél gyengébb dolgot is tettünk már turistalátványossággá, akkor jár egy ilyen esély Mezőgyánnak is.
Kutyák kegyetlenül ugattak a szomszéd házakból, itt mászkál egy ilyen vadidegen izé, oszt nézi a szobrokat. De a kutyáknak meg ez a dolguk. Nekem meg az, hogy ilyen bizarr izéket fedezzek fel a közművelődésnek. Na, szóval, nincsenek itt feliratok, magyar érzület van, meg elköteleződés a történelem iránt, hát így nézd ezeket a műveket. Azután meg lehet tippelni, hogy ki kicsoda. . . gondolom, Kossuth Lajos a legkönnyebb. Azután Sissy? Megvan? Esetleg Corvin Mátyás. . . na, fog ez menni, csak nézegesd! Süsü hányadik királyunk volt? És Buddha? Szóval, látogass csak magánszoborparkokat, jó móka az, és hátha kedvet kapsz egy ilyen történelmi panoptikumhoz a ház elé te is!