Kis Jankó Bori, másnéven Gáspár Mártonné Molnár Borbála a matyó művészet egyik legnagyobb képviselője volt, kiérdemelve a népművészet mestere címet. A mezőkövesdi matyó hímzések előrajzolója és továbbfejlesztője. Ő alkotta meg a rózsák és virágok legtöbb variációját.
Az emlékház korabeli berendezéssel, személyes tárgyakkal, saját kezű mintával várja mindazokat az érdeklődöket, akik megismernék a méltán híres asszony életét, sőt a huszadik század első felének népi életmódjához is közelebb kerülhetnek.
Kihagyhatatlan 2023. augusztus 19.a párjával járt itt
Nos, KIsjankó Bori nem Kis Jankó Bori volt, hanem Gáspár Mártonné, Molnár Borbála, mint tudjuk. A nagyapja emlékneve volt a Kis Jankó, ezt vette fel. Ebben a házban született 1876-ban és ugyanitt halt meg, 1954-ben. Tehát az ő házába léptél, az igaziba. Az ő bútorai, tárgyai, hagyatéka van jelen, az ő ágya, kemencéje. . .
elképesztő életmű áll mögötte, tényleg Magyarország egyik legismertebb népművésze. A matyó népművészet szinte egyet jelent a nevével. Ő alkotta meg a motívumokat, el is nevezte, meg is tekinthető a szobájában. Fényképezni viszont nem szabad. Nem tudom, miért, de a kalocsai múzeum-skanzenben szinte sehol sem szabad. Persze, ennek a legendás asszonynak a házában, a művei között állni simán ötös, bárhogy is van. De mikor, hogyan alkotta mindezt? Ezek a nők egész életükben dolgoztak, gyereket szültek és neveltek, állatokat etettek, a házat tartották rendbe, főztek és mostak általában a nagycsaládra. . . aztán meghallottam ma, hogy egy olyan gazdagon hímzett ing elkészítése egy év. . . de mikor? Hogy jutott erre idő a múlt rabszolga-életében? Nem tudom, de íme, lett, jutott. . . csodálatos!
Az értékeléseket az Ittjártam.hu felhasználói írták, és nem feltétlenül tükrözik az Ittjártam.hu véleményét. Az átlag számításánál figyelembe vettünk 5 darab olyan értékelést is, melyet szöveg nélkül, csak pontozással adtak le partneroldalukon, a szallasvadasz.hu-n.