A múzeumnak helyet adó, 1821-ben Kállay Péter földesúr által építtetett, klasszicizáló stílusú "L" alakú lakóépület már önmagában megér egy látogatást. Egyszerű, arányos elosztású homlokzata, az udvar felőli dór utánzatú oszlopsor és az érdekes felosztású belső terek tökéletes környezetet biztosítanak a kiállított tárgyaknak, dokumentumoknak.
Ide el akartam jönni, és a sors úgy adta, hogy már a zsinagógában találkoztam a hölggyel, akivel később aztán majd itt is, de egy másik hölgy vezetett be a rejtelmekbe, ő magyarázta el részletesen, hogy mit látnék, ha volna szemem hozzá, meg, hogy hol mi található.
Jelenleg is volt egy időszaki kiállítás, egy bolgár grafikus műveit lehetett megcsodálni több teremben, a padlóra le voltak téve minden kép elé papírok, és az egészséges látogató, aki benne van a játékban, felírogathatja, hogy őbenne milyen benyomást keltett a kép és szerinte mi lehetne a címe. Nagyon díjaztam az ötletet. Azután a képek után jöttek a fazekasmunkák. időrendi sorrendben, egészen az ásatásoktól napjaink művészetéig. A házról magáról meg okosan szólt a szócikk itteni felvezetője, tényleg különleges építmény, érdemes a bejárásra. Mindenképpen ajánlható múzeum.
Most időszaki kiállítás is volt festményekkel, bár mi leginkább a csodás fazekas munkákra voltunk kíváncsiak. Nyitásra érkeztünk és a hölgynek volt ideje a helyi sajátosságokról is mesélnie, emlékezetesebbé téve az ott létet.