A Szeleta barlang hazánk egyik legjelentősebb őskori barlangi lelőhelye, hiszen a pleisztocénben élt ősemberek nyomát is megtalálták itt, sőt még paleolit kőeszközöket is, összesen 40 darabot. A rengeteg barlangi medve csont mellett tűzhely nyomára is rá bukkantak.
Szóval, azért, mert ez a hely némileg a szívügyem. Többek között. 100000 évvel ezelőtt itt élt őseim nyomában járni sokkal nagyobb megtiszteltetés, mint tetű, parazita királyok váraiban vagy kastélyaiban.
Abszurdnak tartom, hogy a here uralkodók, akik fetrengtek a vagyonukban, rendre szentté is válnak az utókor szemében, a népnyúzók, z adókat kivetők, a háborúkban népek gyilkosai, mind magasztos és imádott figurák, holott semmi más érdemük nem volt, csak az, hogy az apjuk is király volt, az ősember meg nem övezi semmiféle kultusz. Ő őrzött bennünket százezer éven át az ágyékában, ő melegített a saját húsával, fagyott évszázadokig a jégkorszakokban, hogy mi ma élhessünk. Az utókor csak koszos, ápolatlan majomnak tartja őket, nevük sincs, de ők az igazi megpróbáltatások árán túlélők, az igazi őseink! És a Szeleta barlang - is - őrzi az árnyékukat. Hihetetlen érzés felhágni oda, így, december végén a fagyos verőfényben, egyedül, magányos gondolatokba merülve. Az utóbbi idők legszebb lelki élménye volt bebarangolni a barlangot. Minden tiszteletem az itt előttem élőké! Csodálatos, szakrális hely!
Az értékeléseket az Ittjártam.hu felhasználói írták, és nem feltétlenül tükrözik az Ittjártam.hu véleményét. Az átlag számításánál figyelembe vettünk 13 darab olyan értékelést is, melyet szöveg nélkül, csak pontozással adtak le partneroldalukon, a szallasvadasz.hu-n.