A ma Miskolc Diósgyőr városrészén álló vár a tatárjárást követően élte fénykorát Nagy Lajos király idejében, majd az uralkodó halála után a későbbi királynék javadalom birtoka lett. A török hódoltság idejétől kezdődően sorsa azonban hanyatlásnak indult, és a 17.
századra már lakhatatlanná vált, rekonstrukciója a ’60-as években kezdődött és jelenleg is tart. A királynék vára jelenleg nincs nyitva a nagyközönség számára, azonban a kastély szomszédságában található Lovagi Tornák tere koncertekkel, színházi előadásokkal, fesztiválokkal vonzza az érdeklődőket.
Kihagyhatatlan 2020. szeptember 26.barátokkal járt itt
Először jártam Miskolcon, először néztem meg a diósgyőri várat, mely már messziről büszkén mutatta magát. Nagyon szépen rendbe hozták, felújították. Fontos, hogy a múltunkat ne hagyjuk veszni, erre Diósgyőr remek példa. Kiállításokat és tematikus szobákat rendeztek be.
A tornyok egyikébe érdemes felmenni, igaz, hogy keskeny és meredek lépcső visz fel, de a kilátás és látvány megéri a mászást. Aki Miskolc környékén jár, mindenképp érdemes ide ellátogatnia. Várlátogatás után pedig érdemes sétálni és ebédelni a vár melletti Tündérkertben, ahol csodás park várja az odalátogatókat.
Kihagyhatatlan 2019. február 26.gyerekekkel járt itt
Először voltam a Diósgyőri Vár-ban, felújításához csak gratulálni lehet. Az épület fűtött. Egyedül is kőrbe lehet sétálni a termeken, de érdemes igénybe venni az idegenvezetést. Korabeli öltözetben, igen színvonalas, egyáltalán nem unalmas tárlatvezetésben volt részem, érdekes történetekkel fűszerezve. Pl.
a étkezéshez használt terítőkről, Mátyás királyról és udvartartásáról, a rövidebb ágyakon hogyan aludtak eleink, hogy hívják a használt párnákat. . . A vár fénykora I. Lajos uralkodásának idejétől, II. Lajos uralkodása idejéig tehető. A lovagterem nagyon tágas, s korabeli játékokkal játszhatnak a gyerekek, a látogatók. A kiállítás tematikusan, nagyon ízlésesen rendezett.
A Diósgyőri vár Miskolc külső, nyugati városrészében található, amely akár a belvárosból, akár a pályaudvarról átszállás nélkül kényelmesen megközelíthető villamossal. A vár a Szinva-patak völgyéből kiemelkedő szikladombra épült, egy 13. századi földvár alapjaira.
A vár neve királyaink közül Nagy Lajoshoz, a Lovagkirályhoz köthető, aki a 4 saroktornyos, pompás és elegáns gótikus várkastélyt építtette. A 4 királyi székhely egyike lett, s szerepe egészen a mohácsi vereségig meghatározó volt. Pusztulása 300 évig tartott, végül a 19. századra már teljesen romos lett. Szerencsés döntésnek érzem, hogy a városvezetés és a régészek végül a vár rekonstruálása mellett döntöttek, így újra láthatjuk - 2104 óta - régi pompájában a várat, s elképzelhetjük, milyen lehetett itt egykoron az élet. A felnőtt belépő 1500 Ft-ba kerül, amely a felső szinten tárlatvezetést is magában foglal. Közép-Európa lovagtermét is nagyon szépen helyreállították és berendezték, csakúgy mint több középkori termet. A vár körül kellemes, babakocsival is bejárható sétautat alakítottak ki a patak mentén. A vár mellett egy új épületet is emeltek Lovagi tornák tere néven, ahol különféle rendezvényeket tartanak. Hangulatos, érdekes műemlék és kiránduló helyszín a diósgyőri vár.
Kihagyhatatlan 2017. június 29.a párjával járt itt
Diósgyőr. Sokaknak csak a papírgyár, vagy Miskolc jut róla az eszébe. Pedig a környék is szép, a vár meg egyszerűen szenzációs a felújítás után. Csak úgy símán is érdemes megnézni, de ajánlom a fél óránként induló ingyenes vezetést, gyakorlott, jó beszélőkéjű emberek viszik, ez is külön élmény.
Kihagyhatatlan 2017. június 26.családjával járt itt
Mivel nem lakunk messze a vártól, így elsétáltunk a család pár tagjával megnézni milyen átalakuláson esett át a vár, bizony nagyon látványos volt. A várkertben ettünk egy sütit, fagyit, majd felmentünk a várba. Alig lehetett ráismerni a belső udvarra, a toronyszobákban tematikusan múzeumrészeket alakítottak ki interaktív kiállításokkal.
Kihagyhatatlan 2017. június 17.a párjával járt itt
Régóta kedvenc turisztikai helyem közé tartozik. Nagyon örülök, hogy felújították a várat és méltó fényében tündökölhet és még folytatódnak a fejlesztések. A lovagterem meseszép lett, de a többi helyiség is magával ragadó. A belső udvar jóval kisebb lett, mint régebben, de megérte!
Rá sem lehet ismerni, összekötötték a 4 tornyot és berendezték, igazi interaktív kiállítást csináltak a termekbe. Mindenkinek figyelmébe ajánlom! ! ! ! A torony mondjuk szerintem így túl zsúfolt lett, az régebben jobban tetszett, de hát, ha ez volt a tervben.
Kihagyhatatlan 2017. január 5.családjával járt itt
Nyáron voltunk Miskolcon és környékén, így alkalmunk volt felkeresni a várat. Fiatal idegenvezetőnk volt, bár viccesen indult a körutunk ott, mert egy idősebb hölgy úgy gondolta, majd össze vissza dirigál közbe, de szerencsére a "vezetőnk" kézbe vette az irányítást! :) Nagyon alapos, információkkal teli óránk volt, minden teremben részletes történetet kaptunk a várról.
A kilátás a magaslatból nagyon szép, körbenéztünk. Az alsó szinten készítettünk egy közös képet, amit eltudtunk e-mailen küldeni magunknak. Jópofa ötlet! Szerintem teljes mértékig megéri betérni! !
Kihagyhatatlan 2016. július 15.csoporttal járt itt
Diósgyőr A várakat nagyon szeretem! Talán valamelyik életemben várkisasszony voltam? Ami megragadott, a nagymértékű felújítás. A korhű, tárlatvezetés, a kilépek a mából és a középkori hangulatban találom magam. Itt aztán minden van, csak az inkvizíció hiányzik, már akinek! ? A barátaimmal nagyon jól éreztük magunkat ezt talán a fotók is igazolják .
A vár és szelleme elbűvölt minket :) Érdemes körbejárni jelmezes idegenvezetővel,mert így sokkal többet kap a látogató és nem sokkal drágább. :-)Félóránként indulnak a csoportok,nekünk szerencsénk volt,mert saját vezetőnk lett,akivel hármasban barangoltuk be a várat. :-) Gyönyörűen felújított az épület és autentikus a berendezés.
Európa legnagyobb lovagterme található itt. Saját kápolnája van a várnak,melyben gyakori az esküvő,itt őrzik Sz. Hedvig egy csont ereklyéjét. Meglepő technikai újdonság a középkori várban a wc és fürdőszoba,itt látható . A toronyba érdemes felmenni,mert gyönyörű a panoráma. Épp gyerekeknek volt lovasíjász bemutató a lovagi téren,ez is ügyes kezdeményezés. A látogatók és kiváltképp a gyerekek interaktív bevonása és fejlesztése nagyon dicséretes,nagy piros pont, itt ez tényleg tetten érhető. A földszinti kiállítótermekben megtapasztalhatjuk egy középkori vár életét és működését. Van itt fazekas műhely,fegyverkészítő,alkémia terem(boszorkánykonyha),mindez látványos és interaktív formában bemutatva. A rondellában,az ajándékboltnál érdemes lemenni,mert itt 3D körpanorámás vetítés van a vár történelméről. sokan nem is veszik észre a bejáratot és elmennek enélkül az élmény nélkül,kár lenne kihagyni! Ugyanígy nem különösképpen van jelezve a panoptikum bejárata, mi is véletlenül találtunk rá. A kijárat felé jobb oldalon, a gótikus ablak keretnél, a kút mögött. menjetek le,klassz fotókat lehet készíteni. Ugyanilyen ötletes a vár bejáratánál a fényképkészítő automata,mely el is küldi neked automatikusan az ott elkészült ingyenes fotót. . -)Jó móka! Összességében nagyon megérte meglátogatni a helyet, nagyon kellemes volt a séta az ódon falak közt. Ha időutazáson szeretnétek részt venni,bátran vágjatok neki! Szánjatok rá időt,mert sok a látnivaló!
A vár nagyon szép. A vár előtt van parkolási lehetőség és fél óránként idegenvezetéssel körbe lehet járni. Azonban egyedül is remek szórakozást nyújt. Minden helység korhűen berendezett interaktív táblákkal, játszási lehetőségekkel felszerelve. Az egyik terembe egy 3D videót is meglehet tekinteni, mely a vár történelméről szól. A bájital keverés volt a legjobb móka :)