Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

ALIG ISMERT NAGYSÁG

Wekerle Sándor MórWekerle Sándor Mór a térképen

Érdekes 2024. májusban, a párjával járt ittÉrtékelt: 2024. június 12.
Ajánlom a helyet másoknak is!
Móron, a Lamberg Kastélyban mondta vezetőnk a Wekerle-emlékszobában, hogy már annak is örül, ha a vendégek a fővárosi Wekerle-telep nevét fel tudják idézni ismereteikből. A nevezett telepet elég jól ismerem, azt is tudtam, hogy a névadója valamikor miniszterelnök is volt, de többet bizony én sem.
Előző este, amikor első ismerkedő sétánkat tettük a városközpontban, kellemes kis parkban találtuk szembe magunkat a hatalmas emlékművel, mert inkább az, mint egyszerű szobor Nagy Benedek, a városban élő művész alkotása. Wekerle Sándor a forradalom évében, 1848-ban született Móron, majd fényes politikai karriert futott be. Legelébb a Szapáry-kormány pénzügyminisztere volt 1889-től, majd az ország első polgári származású miniszterelnöke, ismét pénzügyminiszter, megint miniszterelnök, összesen háromszor, majd különböző szakminisztériumok első embere egészen 1918-ig. Hihetetlen pályafutás, amelyet a Móron 2011-ben, halálának 90. évfordulóján felállított monumentális köztéri emlékművel becsül meg a jobbára tájékozatlan utókor. De itt legalább precízen fel van sorolva, jól olvasható, milyen pozíciókban szolgálta a hazát Wekerle Sándor, e különös tehetségű, mára sajnos megkopott emlékezetű nagyember.
Milyennek találod ezt az értékelést?
Fényképek (6)
Wekerle Sándor Mór - EgyébWekerle Sándor Mór - EgyébWekerle Sándor Mór - EgyébWekerle Sándor Mór - EgyébWekerle Sándor Mór - EgyébWekerle Sándor Mór - Egyéb
Népszerű szállások a környéken
Öreg Prés Butikhotel Mór - Szilveszter
Öreg Prés Butikhotel Mór
37.500 Ft / 2 fő / éjtől reggelivel
CE Plaza Hotel Siófok - Őszi wellness élmények
CE Plaza Hotel Siófok
79.900 Ft / 2 fő / 2 éjtől teljes panzióval
Szépia Hotel Zsámbék - Kedvezményes kikapcsolódás Zsámbékon
Szépia Hotel Zsámbék
65.709 Ft / 2 fő / 2 éjtől félpanzióval