Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

NAGY TEMPLOM A KIS DOMBON

Szent Kereszt római katolikus templom MórSzent Kereszt római katolikus templom Mór a térképen

Érdekes 2024. júniusban, a párjával járt ittÉrtékelt: 2024. június 30.
Ajánlom a helyet másoknak is!
Mórnak két katolikus temploma is van, ráadásul egymáshoz igen közel, a város központjában. Az égbenyúlóan karcsú kapucinus templomról már írtam, most a másikat mutatom be, amely mind külső, mind belső megjelenésében nagyon eltérő az előzőtől.
Információt nem könnyű találni a Szent Kereszt templomról a neten, és meg is zavarja a keresgélőt, hogy ez a mai, szinte erődtemplom jellegű épület a reformátusoktól visszavett templom, az ún. Magyar templom helyén épült, ezért gyakran ma is ezen a néven emlegetik.
Szerencsére a templom bejárati folyosójában pontos történeti leírást találtunk. Eszerint a település központjában lévő, támfallal erősített kis magaslaton 1888-ban megkezdett templomépítés eredményeként egy neogótikus stílusú építmény született, miközben meghagyták, de megmagasították az itt elbontott Árpád-kori templom tornyát és a falakból is azokat a részeket, amelyekre szükség volt. A robosztus, vaskos épület neogót stílusát látva, körbejárva az épületet igencsak meglepő a főbejárat rokokó díszítettsége. Erre azonban végképp nem találtam magyarázatot.
A tágas, nagy belsőterű templomban a fából készült főoltár és a szószék is neogótikus stílusú, de a főoltár mögötti, szokatlan elhelyezésű falfestmények már egy későbbi stíluskorszak, a szecesszió idején készültek, 1910-11-ben.
Meg kell még említeni, hogy a bejárati kis folyosóban meglehetősen köznapi tárgyakat mutatnak be üvegvitrinben őrizve: két szőlőtövet! Mór jómódját ugyanis századok óta a szőlő, a bortermelés adja, illik hát kellő tisztelettel bánni a szőlőtőkékkel, akár a templomba is bevinni őket, még ha csak a bejárati részbe is.
Milyennek találod ezt az értékelést?
Fényképek (17)
Szent Kereszt római katolikus templom Mór - EgyébSzent Kereszt római katolikus templom Mór - EgyébSzent Kereszt római katolikus templom Mór - EgyébSzent Kereszt római katolikus templom Mór - EgyébSzent Kereszt római katolikus templom Mór - EgyébSzent Kereszt római katolikus templom Mór - EgyébSzent Kereszt római katolikus templom Mór - EgyébSzent Kereszt római katolikus templom Mór - EgyébSzent Kereszt római katolikus templom Mór - EgyébSzent Kereszt római katolikus templom Mór - EgyébSzent Kereszt római katolikus templom Mór - EgyébSzent Kereszt római katolikus templom Mór - EgyébSzent Kereszt római katolikus templom Mór - EgyébSzent Kereszt római katolikus templom Mór - EgyébSzent Kereszt római katolikus templom Mór - EgyébSzent Kereszt római katolikus templom Mór - EgyébSzent Kereszt római katolikus templom Mór - Egyéb
Népszerű szállások a környéken
Öreg Prés Butikhotel Mór - Szilveszter
Öreg Prés Butikhotel Mór
37.500 Ft / 2 fő / éjtől reggelivel
CE Plaza Hotel Siófok - Őszi wellness élmények
CE Plaza Hotel Siófok
79.900 Ft / 2 fő / 2 éjtől teljes panzióval
Prémium Hotel Panoráma Siófok - Őszi szünet
Prémium Hotel Panoráma Siófok
97.800 Ft / 2 fő / 2 éjtől félpanzióval