Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

A LEGENDÁK KASTÉLYA

Nádasdy-kastély NádasdladányNádasdy-kastély Nádasdladány a térképen

Kihagyhatatlan 2024. szeptemberben, a párjával járt ittÉrtékelt: 2024. október 7.
Ajánlom a helyet másoknak is!
Egy angol kastély Pannóniában. A legendák kastélya. Az örök szerelem háza. Egyike a kastélyprivatizálásban felkínáltaknak. Csak hogy néhányat említsek bevezetőül a Nádasdyak Nádasdladányon lévő kastélyára használatos tömör leírásoknak. Amelyekhez még hozzá kell tennem, hogy a kastély, amelyet csak némi szerencsével lehet látogatni, olyan gyakran van elzárva a közönség elől filmforgatások miatt. Itt forgatták például a Drakula-sorozatot és A gyertyák csonkig égnek című magyar filmet Márai regényéből. Nyár elején nekünk sem sikerült filmforgatás miatt megnéznünk a kastélyt, nyár végén viszont kifogtunk egy nyitva tartó időszakot. Kár lett volna kihagyni.
A Nádasdy család több évszázados múltra tekinthet vissza, mi viszont nem nagyon tudtunk róluk előzőleg semmit. Pedig hát azt olvasom, hogy a família jelentős szereplője volt Magyarország történelmének. De hogy a közismertségükkel talán maguk sem voltak megelégedve, erre utal, hogy ezzel a különleges kastéllyal, annak berendezésével a nemzetség emlékezetét és dicsőségét is szolgálni kívánták.
A mesébe illő, tornyos, kőcsipkés angol Tudor-stílusú, egyesek szerint skót jegyeket is mutató kastély építtetői az 1870-es években Nádasdy Ferenc, Komárom vármegye főispánja és felesége, Zichy Ilona voltak. Az asszony azonban nem érte meg a kastély elkészültét, fiatalon a kolerajárvány áldozata lett. A férj egyedül folytatta a nagy építkezést, nem nősült újra. Az épület berendezésekor szinte kultuszt teremtett felesége köré, több szobában is láthatjuk a rá emlékező festményeket, berendezési tárgyakat.
De a gróf a Nádasdy családnak is meg kívánta teremteni a méltó emlékezetét, ezért kialakíttatta az ősök csarnokát, a legreprezentatívabb termet a kastélyban. Itt helyezték el az építtető házaspárén kívül a család jelesebb tagjainak portréját. A legdíszesebb ősgaléria, amely Magyarországon valaha készült. írja róla a családtörténeti magazin. Az ősök galériáján kívül számunkra a könyvtárszoba volt a legmegkapóbb, mert hiszen az is egyfajta galériája a múltnak. És milyen szép!
A kastélyt felkeresők egyénileg is végigjárhatják az épületet, ehhez tájékoztató Visual Guide eszközt lehet bérelni. De mi inkább a vezetett csoporthoz csatlakoztunk, hogy minél jobban megismerkedhessünk a Nádasdyak egykori lakhelyével.
Milyennek találod ezt az értékelést?
Fényképek (25)
Nádasdy-kastély Nádasdladány - EgyébNádasdy-kastély Nádasdladány - EgyébNádasdy-kastély Nádasdladány - EgyébNádasdy-kastély Nádasdladány - EgyébNádasdy-kastély Nádasdladány - EgyébNádasdy-kastély Nádasdladány - EgyébNádasdy-kastély Nádasdladány - EgyébNádasdy-kastély Nádasdladány - EgyébNádasdy-kastély Nádasdladány - EgyébNádasdy-kastély Nádasdladány - EgyébNádasdy-kastély Nádasdladány - EgyébNádasdy-kastély Nádasdladány - EgyébNádasdy-kastély Nádasdladány - EgyébNádasdy-kastély Nádasdladány - EgyébNádasdy-kastély Nádasdladány - EgyébNádasdy-kastély Nádasdladány - EgyébNádasdy-kastély Nádasdladány - EgyébNádasdy-kastély Nádasdladány - EgyébNádasdy-kastély Nádasdladány - EgyébNádasdy-kastély Nádasdladány - EgyébNádasdy-kastély Nádasdladány - EgyébNádasdy-kastély Nádasdladány - EgyébNádasdy-kastély Nádasdladány - EgyébNádasdy-kastély Nádasdladány - EgyébNádasdy-kastély Nádasdladány - Egyéb

Nádasdy-kastély további értékelései

2023.11.19a párjával
Kihagyhatatlan
Egy vasárnapi kirándulás alkalmából kerestük fel a kastélyt, rengeteg látogató volt, hosszasan sorakoztak a parkoló autók a község főutcáján, éppen sikerült egy parkoló helyet találni. A kastély impozáns, szép, egyedi, jellegzetes Tudor stílusú, más kastéllyal nem összetéveszthető. A kiállítás is...
2023.10.29gyerekekkel
Kihagyhatatlan
Gyönyörű kastély zseniális interaktív kiállítással. Gyerekeknek is nagyon érdekes: a gyerekszobában sokféle játékkal lehet játszani, a nevelőnő szobájában a kastély személyzetét bemutató kisfilmeket nézhetnek és Morse távírózni lehet. A kávézóban és a télikertben csodálatos környezetben,...
2023.10.02a párjával
Érdekes
A kastély megközelítése nem mindig egyszerű, általában a közelében lévő parkoló tele van, a másik parkolótól pedig vissza kell sétálni elég hosszan, hogy bejuthassunk a kastélyparkba. A látogatásért nem kell fizetni, a kastély minden oldala gyönyörű. A parkot még lehetne szépíteni.
Népszerű szállások a környéken
Levendulás Ház Balatonf?kajár - Húsvét
Levendulás Ház Balatonf?kajár
138.000 Ft / 4 fő / 2 éjtől ellátás nélkül
CE Plaza Hotel Siófok - Őszi wellness élmények
CE Plaza Hotel Siófok
79.900 Ft / 2 fő / 2 éjtől teljes panzióval
Prémium Hotel Panoráma Siófok - Napi árak reggelis ellátással
Prémium Hotel Panoráma Siófok
41.400 Ft / 2 fő / éjtől reggelivel