A XIII. századi templom a mainál jóval kisebb méretben és egyenes szentélyzáródással épült, az évek alatt azonban többször is hozzáépítettek. Valószínűleg a német hospesek emelhették. Az egykori falusi templomokban nem voltak padok, a hívek állva vettek részt a misén, így viszonylag sokan elfértek a mai szemmel szűkösnek tűnő helyiségekben.
A templom dísze a szentély északi oldalán elhelyezkedő gótikus szentségház. Kockatalapzaton álló, fejezetes, csavarmenetes oszlop tartja a téglalap alakú fülkét, melynek két oldalát 1-1 csavart talpú kis oszlop keretezi. Nevét az épület azért kapta, mert Nagybörzsöny bányásztelepülés volt. Nem érdemes kihagyni, ha a környéken járunk, ugyanis az Árpád-kori templom atoszférája a múltba repíti a látogatókat.
Kihagyhatatlan 2023. március 11.a párjával járt itt
Az kedves jótündér, aki kinyitotta nekünk a kőfallal körülvett templomot, és kalauzolt is minket csebgő szavakkal, mint később kiderült, bizonyos mértékben mindenható, mert a bányásztemplom kulcsát is tőle lehet kunyerálni, ha szépen szeretjük és kérjük. Naná, hogy szerettem volna! Két Árpád-kori templom egy helységben, egy napon?
Ötlevelű lóhere! Így aztán szépen felvezetett bennünket a másik nevezetességbe, az egykori németek templomába, és roppant hálás is voltam. Az eredeti sztori úgy szól, hogy az 1300-as évek táján volt a Szent István templom, az volt a magyaroké, és jöttek a földesúr hívására a németek, akik egyáltalán nem voltak azonosan a török hódoltság után érkező dunai svábokkal, mert az egy egészen másik történet, a történelemben több hullámban állandóan cserélődtek a magyarok, és az érkező németek is szerettek volna egy templomot. Ezek még értelemszerűen nem kálvinisták voltak, mint a később érkezettek, hiszen akkor a reformvallás még meg sem született. Tehát katolikus a templom, először kisebb volt, aztán amikor nőtt a németek létszáma meg tehetősebbek is lettek, továbbépítették, egyre hosszabbra, magasabbra. Már csak a domb széle szabott nekik gátat. Nagyon érdemes meglátogatni, igazán különleges élmény, beleállni ennyire kétlábbal a múltba, csak javít rajtad! Kegyetlen korban élünk, a történelemhamisítás állami propagandává vált, a saját ismereteidet szerezd be magad és tartsd szárazon az agyad puskaporát!