II. Rákóczi Ferenc mellszobrát eredetileg 2003. július 30-án emelték fel, de sajnos 2007-ben ellopták. Nagy Lajos Imre újra elkészítette alkotását az eredeti alapján, melyet 2009. március 27-én állítottak fel.
Ez itt egy tavalyi készletkisöprés. . . (olyan, mint amikor két év múlva eszembe jut, hogy ettem ám itt Balatonon valahol egy fél lángost. . . ) Szóval, én még novemberben rákócziltam errefelé, megemlíteni meg elfelejtettem. Ennek a szobornak meg története van, hát idézzük meg. Amúgy a hosszú téren a református templomhoz közel található.
Látszólag fém, de egyébként meg nem az. Történt ugyanis, hogy 2003-ban felavatták Nagy Lajos Imre művét, csak hát fémből volta az öntve, itt meg, Hajdú és Szabolcs táján veszélyes anyag az egy szobornak. Így aztán lába kélt a mellszobornak, beolvasztották a fejdelem hazafias rajongói. Ezért aztán 2009-ben gipszből történt a pótlása, és most ezt látod. De a fejedelem tehet arról, hogy milyen országban harcolt a függetlenségért?