Csak úgy noname márciusi ifjú ritkán van, ebben a szellemiségben általában Kossuth gyújtó beszédei vannak szoborba, vagy lánglelkű Petőfi, esetleg veterán huszárok. Ez pedig egy ifjú, Nagykállóban, a Főtér sarkán, Korányi háza és a református templom között.
habitusára nézve nem egy parasztlegény, aki letette a kaszát vagy a pásztorbotot, mint Kukorica János, inkább jóarcú vidéki kisnemes, esetleg a fővárosi fősodorra hajazó rebellis művészféle. Megy és feláldozza az életét Szabolcsért és a szabadságért.