Kihagyhatatlan 2024. december 29.csoporttal járt itt
Ha valami, akkor szerintem éppen a Duna-part biztosan 5 pontos látnivaló itt Nagymaroson. Itt van a Visegrádra átmenő/jövő komp kikötője, és a partról csodálatos a kilátás a szemben lévő Visegrádra, a Fellegvárra és a Salamon-toronyra is.
Tavasztól őszig a part mentén több népszerű vendéglátó hely működik, a Halas és a Piknik Manufaktúra is ajánlott, van több játszótér, szabadstrand, illetve gyalogos séta vagy kerékpáros útvonal. Télen meg csak a sirályok. De szerintem télen is nagyon hangulatos, csak akkor sokkal csendesebb, nyugisabb élmény.
Visegrádról átkompozva jutottunk el Nagymarosra, onnan pedig a Duna-partra. Letettük a kocsit és sétálgattunk a Duna-parton. Nagyon szép a kilátás, kellemes és csendes a környék.
Az a csodás Dunakanyar két keréken. Dunakeszin át Vácig, aztán Verőce, végül Kismaros és Nagymarosra gurulunk. 45 km-nyi tekerés, ami kb. 60-nak is felér az egész napos erős széllel szemben. Időnk még lett volna a továbbtekerésre, de meguntuk a szélharcot, így végállomás: Nagymaroson. A Visegrádi Vár csodás panorámája sokáig elkísért bennünket.
A Nagymarosi Termelői Piacra látogattunk el. Szeretjük ennek a piacnak a "nagybetűs" emberi arcát: a kis helyi kofák ízletes és ízléses portékai között már otthon vagyunk. Van itt minden, mi kedvünkre való: enni- és innivalók, kézzel készült csecsebecsék tárháza. Itt nincs tucat holmi. A húsárusnál az illatokkal kígyózik a sor. Kedves "nagymama-forma" nénitől mézeskalácsot vesznek a gyerekek, a vásárlás mellé még ajándék is dukál: hímzett illat zsákocska. Szívből jövő a mosoly, ahogy a kívánság is. Hideg van, Visegrád is morcos arcát mutatja, szürkébe burkolózik inkább. De a Duna partot nem lehet kihagyni ilyenkor sem. Hatalmas hullámokat vet a víz a szelektől és hajóktól. Hiába nincs nyár, a kavicsdobálást és gyűjtést nem lehet kihagyni. Szeretjük a hideget is, hogy aztán nyáron még jobban értékeljük a hűsítő hullámokat. Voltunk márciusban és decemberben is. Ezért vannak különböző képek.