Nagyszekeresi református templom Nagyszekeres bemutatkozása
A szatmári-erdőháton, a Gőgö patak parjain egy kis szigeten áll a templom. A XV. században éplt késő gótikus műemléktemplom eredetileg védelmi funkcióval is szolgált. A templomot részletgazdagsága miatt érdemes belülről is szemügyre venni.
Az alkony kezdett lassan szétfolyni a tájon, amikor elértem ezt a páratlan gyöngyszemet. Görbegurbán kanyarognak körülötte a hajdani patakmedrek, de találsz utat, ahol megközelíthető. Meseszép hely, páratlan hangulata van. Nyitva van az ajtó, nem kell hozzá senkit kutatni, keresni, ez a hely vár téged.
Mászkálhatsz a harangtorony ódon gerendái között, a belső tér meg egyedülálló módon őrzi az múlt épített darabkáit, nézz fel a plafonra, mi van ott, a szerkezet mesterkézzel szabott elemei ma is láthatók. Több időt is eltölthettem volna ott magányosan magányosan üldögélve a karzaton, de az embert mindig viszi a lába tovább, a végteleneben rejlő cél mindig elérhetetlen.