A vár felújítási munkálatok miatt jelenleg nem látogatható! A nagyvázsonyi Kinizsi-vár nevét hazánk történelmének egyik legnagyobb hadvezéréről kapta. A vár a 15. század elején épült a Vezsenyi család megbízásából. A település legalacsonyabban fekvő részére építették, hogy az itt található bővízű forrás elegendő vízzel lássa el a várlakókat.
A Vezsenyi család kihalása után Hunyadi Mátyás Kinizsi Pálnak adományozta, aki átalakította a várat. A török hódoltságot követően a Zichy családhoz került az erődítmény. A vár helyreállítása a 20. század közepén kezdődött.
Kihagyhatatlan 2024. május 23.gyerekekkel járt itt
A legjobb vártörténet, megépítés kiállítás, amit Magyarországon láttam. Időseknek, kisgyerekeseknek is érdemes bemenni, mert a földszint is izgalmas, ha nem is tudnak lépcsőt mászni.
Elég kellemetlen, az utolsó években számtalan várban jártam, ami részben vagy egészben elzárt éppen, mert felújítás alatt van. . . ehhez zárkózott fel most a nagyvázsonyi is, nincs meg már az a régi fíling a toronnyal, az elővárban, meg az udvaron lehet egy kicsit topogni, a lezárt kordonon belül meg éppen polgármester villog valami hivatalos látogatók csapatának.
A csóró mezei turista meg kintről süvegeli nagyuraimékat. Hát így jártam itt is. Mondhatnánk, emlékezzek a régi várra, amikor itt voltunk, érjem be azzal. Most egy kicsit túl mű darabokat toldanak éppen be, a restaurálás címén odaképzeljük, hogy milyen is lehetett volna, ha. . . Hát, tudja a manó. A sümegi vár mellett is elmenetem a pár nap alatt, úgy tűnik, semmi rom, mintha kész lenen és kívülről sértetlen, talán nem is olyan érdekes már. Meglátjuk, ez milyen lesz készre álmodva.
Korábban jártam már többször is Nagyvázsonyban, amelynek legfőbb nevezetessége a Kinizsi vár. Ottjártunkkor rendezték meg a Csirke-Csülök 2 napos fesztivált, amely rengeteg érdekes programot kínált minden korosztály számára. A lakótorony tetejéről csodálatos panoráma tárul az ember szeme elé, a torony belső szintjein korabeli fegyverek, ruhák, bútorok láthatóak.
A belső várudvarban íjászbemutatót tartottak, valamint sokféle kézműves foglalkozást lehetett kipróbálni, pl. papírmerítést, kovácsolást, korongozást. A várban lakó Mazsola névre hallgató lovon is lovagolhattak a gyerekek. Ha éppen nincs fesztivál, akkor is érdemes felkeresni.