Néhány napja Nyíregyháza Sóstón üdültünk. Sóstó több éttermében is megfordultunk. Betértünk Aventinus Hotel Éttermébe is. A legjobb, legudvariasabb kiszolgálásban volt részünk. A rendelt ételek minősége messze magasabb volt, a környék éttermeihez viszonyítva. Mindezt azért írtam le, mert mások értékeléseit olvasva, kissé félve mentünk be az Aventinus éttermébe. Modern ételek, amolyan újragondolt módon. Köszönjük Aventinus!
Ritka jó élmény volt hallgatni Vinkó József műsorát a minap, amikor arról számolt be, hogy mekkora siker volt a magyar gasztronómia élcsapatának bemutatkozása San Sebastianban. Megszólaltatták Ruprecht Lászlót is, a Stílusos Vidéki Éttermiség nevű szervezet kulcsszereplőjét, aki egymaga 4-5 étteremért felel.
Az Aventinusban is ő volt még tavaly a kreatív séf, ami érződött is a döccenők dacára. Idei látogatásunk alkalmával sajnos már nem leltük a nevét sehol az étlapon és bizony a minőség sem volt ugyanaz. Egyszerű, nem különösebben fantáziadús étkeket kaptunk, melyek nem mutattak túl semmiben a mai éttermi átlagon. Megjegyzem akkor kezdtük keresni Ruprecht nevét az étlapon, amikor az első kör étel nem váltotta be várakozásainkat. Az igazság az, hogy gyanús volt az is, hogy az étlapon nem találtunk semmi izgalmasat, semmit, ami arra utalna, hogy itt a fine dinig fele kacsingatnak s megpróbálják meghaladni az utóbbi évtizedek kulináris sablonjait. Egy kiemelkedő hellyel kevesebb Nyíregyházán. Kár.
Talán már másnak is volt olyan érzése, hogy nagyon éhes, de még sincs igazán kedve úgy semmihez, egy élménnyel teli nyári nap délutánján, sok-sok sétával… A közeli Aventinus jó megoldásnak látszott, azonnal kaptuk az étlapot, az italt – jeges limonádé – és terítéket a teraszra.
Egyébként sem az étteremben, sem a teraszon nem volt vendég rajtunk kívül. Grillezett zöldségeket kértünk márványsajt-mártással. Az ízek, a tálalás, pazar és bőséges volt! A felszolgálás kedves, készséges, nem tolakodó, gyors. A helyszín, a lemenő nap fényében, a zöld és virágos környezetben – tökéletes. Kiváló választás volt!
Az Aventinus étterem dícséretes próbálkozás a jó irányba. Az, hogy valahol, az ország északkeleti sarkában, ahol még veneszi szellők fújnak s azon belül is a legtöbb helyen katasztrofális a konyha, felkérik Ruprecht Lászlót gasztrotanácsadónak, az eleve bíztató.
A konyhán van még mit javítani, de azért az önmagában igen jó dolog, hogy túllépnek egy Venesz- Pethő paradigmán, s hogy ötletes izgalmas ételeket kínálnak. Az itallap is fejleszthető, különösen az a döntés hiányzik, hogy néhány komoly bort is kinyissanak. A legdurvább, hogy nem tüntetnek fel sem évjáratot, sem „borszínt”, így aztán az ember rendel egy György Villa Syraht és a finom, tömény, gyümölcsös, Romsics Laci értő kezét viselő vörösbor helyett kihoznak neki egy lejárt, 2013-as vagy még régebbi rosét. A pincérek udvariasak, de időnként hosszabb időre eltűntek, holott senki más nem ült az étteremben csak mi, így aztán túl sok dolguk nem volt.
Az értékeléseket az Ittjártam.hu felhasználói írták, és nem feltétlenül tükrözik az Ittjártam.hu véleményét.
Ön a tulajdonos, üzemeltető?
Használja a manager regisztrációt, ha szeretne válaszolni az értékelésekre, képeket feltölteni, adatokat módosítani! Szívesen értesítjük arról is, ha új vélemény érkezik.