Úgy tűnik, hogy a település történelme szorosan összefonódik a református közösség életével. Bár már a XVI. század végén nagyszámú református gyülekezet lehetett jelen a településen, hivatalos feljegyzések csak 1766-tól maradtak fenn a templom anyakönyveiben.
Ezekben az időkben még egy fatemplomról beszélnek, melynek két harangja volt, amiket a híres harangöntő, Georgius Wier készített a Lővey családnak 1646-ban. Az 1808-as év tragikus eseményekkel telt a falu számára, ugyanis ekkor leégett a templom és vele együtt a régi templom berendezése is. Azonban az értékes tárgyak, mint például a népi faragású szószék, a festett főúri és papi padok, valamint a XVII-XVIII. századból származó ón, sárgaréz és aranyozott ezüst kenyérosztó tányérok újra előkerültek. A mai református templom formáját 1895-ben nyerte el, és nemrégiben Európai Uniós támogatásból felújításra került a parókia földszintes épülete, valamint maga a templom is.
Még nyírlövői házigazdámban köszönhetem, aki volt olyan kedves, és amikor megtudta, hogy általában látnivalók, nevezetességek érdekelnek, megszervezte nekem, hogy a helyi református templomba is bejussak. Ő egy helyi mindenes, többek között református presbiter is, tehát van ehhez is kapcsolata.
Itt persze nem kell most egy Árpád-kori műemlékre gondolni, mert nem az. Volt itt nagyon régen fatemplom sokáig, de egyszer a faluval együtt leégett. Ez a templom kb. 130 éves, és elsősorban a gondozottságával, barátságosságával, családiasságával tűnik ki. Ha megnézed a képeket, hát ilyen. Köszönöm a lehetőséget, jó emlék ez is!