Érdekes 2024. decemberben, egyedül járt ittÉrtékelt: 2024. december 15.
Számtalan helyen zártak be bányákat az országban, a szénbányászat Tatabánya környékén is virágzott, aztán kihunyt. És persze számos bányászemlékművünk is van. szerte a hazában. Nagyegyházán is bányászok éltek, és ez itt nem a távoli Óbarok, hanem Nagyegyháza, és itt is állítottak mementót a hősöknek. Most mindenhol igen nagy hősökként emlegetjük a föld alatti munkát végzőket, ez akkor lenne igaz, ha mellüket döngetve önként szaladtak volna a föld alá, hogy majd mi hősbányászunk, ne fázzon már az az irodai dolgozó elvtárs az irodájában... de a valóságban nem egészen így volt. Ez egy munka volt, munkahely, sokak távoli vidékekről is odaköltöztek valahová, hogy bányászok lehessenek. A szocializmusban meg jobban fizették őket, mint az értelmiségieket. De semmi kifogásom, nevezzük őket hősöknek. itt Nagyegyházán egy kiborult csille jelképezi a dolgos múltat, a szén helyett kövek, és ezek a kövek a hős férfiakat jelképezik, és még egy fekete-piros bányász-szalaggal átkötött koszorú is található a művön. Járjuk be az országot és nézzünk meg mindent! Jó szerencsét!