Az Ónodi vár a falu és a Sajó között található. Az egykor mocsaras, környezetéből 5-6 méterre kiemelkedő kavicsos-homokos folyami eredetű teraszon fekszik. A környéken számos folyó és patak (Sajó, Hernád, Hejő, Szinva) található, melyek a középkorban nehezen megközelíthetővé, jól védhetővé tették az árvízmentes kiemelkedésen épült várat.
A vár a Sajó átkelőhelyét és a kelet felé tartó fontos utakat védelmezte. A várat legelőször 1350 körül említik, amikor a Czudar főnemesi család tagjai a plébániatemplomot erős kőfallal vették körbe. A Czudar család kihalása után Hunyadi Mátyás király 1470-ben Rozgonyi Jánosnak és fiának adományozta a környéken található falvakat és a várat. Hivatalosan 1508-ban, II. Ulászló királynéja nyilvánította várnak.
Nem keverjük össze az ónodi várat az ónodi országgyűléssel, még akkor sem, ha ugyanazon a településen állt vagy történt a két dolog. Az a bizonyos országgyűlés a Sajó két partján táborozó küldöttekből jött össze Rákóczi hívására, és elég sajátosan zajlott, az ellenzékkel úgy bánt a többség, hogy egyszerűen lekaszabolta, így aztán egyöntetű határozatot sikerült hozni.
Például arról, hogy Erdély és Magyarország a bajban egyesül, mert egyébként nem voltak egyek általában. Zavaros idők voltak, az ónodi várat felváltva foglalták el hol a labancok, hogy a törökök által támogatott kurucok. Hol megerősítették, hogy felgyújtották, lerombolták, aztán kezdődött az egész előlről. Mi meg most bejárhatjuk a romokat, meg a romok imitációit, és eltöprenghetünk azon, amit nemzeti lelkesedésből hiszünk, meg azon, amit egyébként tudunk a magyar történelemről. Néha a két dolog itt-ott fedi egymást. A vár szabadon látogatható, egy része látogatóbarát, más része dzsungelgazos, de, mint a történelem igaz tanúja, hozzánk tartozik ez is. Ajánlom a megtekintését.
Kihagyhatatlan 2018. szeptember 4.a párjával járt itt
Mi vásároltunk egy olyan térképet amin rajta van Magyarország összes vára-igy jutottunk el ide. Igazából egy vár részlet szépen felujitva(amit szabadon jöhet -mehet az ember fia,belépő nincs ,sajnos vannak olyan emberek akik az értéket nem becsülik,bevert ablak üveg stb ÉRTÉKEINKRE VIGYÁZZNI KELL-várrom-de érdemes megnézni szép környezetben a folyópartra épült.
egy része le van fedve hogy állaga megmaradjon. Azért eltéved egy -két ember érdeklődö mindig van -NÉPSZERÜSITENI kell-ismerjék meg az emberek ,történelmúnkhöz tartozik nem nagy látni való ,de hasznos.