Az Orfűn található malommúzeumban interaktív vezetett túra keretei között ismerhetjük meg a vízimalom, a szárazmalom és a papírmalom működését, a kenyérsütési bemutatón pedig beavatnak a kovász világába. A vízimalom a közeli Vízfő forrás patakjára épült. A tárlatvezetés során megismerhetjük a gabonafélék megőrlésének folyamatát.
A csaknem 200 éves szárazmalomban növényi olajokat sajtoltak ki, ahol az őrlőkövet egykor még lovak húzták. A harmadik látnivaló a papírmalom, mely 2015 óta látogatható. Az érdeklődőket beavatják a papírkészítés rejtelmeibe. Megtekinthetik a különböző eszközöket mint például a merítőszitát, merítődézsát és papírprést. Az épületben található egy grafikai műhely is, ahol a múzeum egyedi tervezésű pólóit, táskáit és üdvözlőlapjait állítják elő. A GARAT nevű látogatóközpontban kézzel dagasztott, kovásszal érlelt kenyerekkel várják az éhes szájakat. A látogatóközpont gyakran biztosít helyszínt különböző rendezvényeknek, koncerteknek vagy workshopoknak.
Kihagyhatatlan 2022. október 10.barátokkal járt itt
Most ezt úgy valahogy nem értem, hogy én ezt a helyet miért nem értékeltem korábban, de a tettes sokszor visszatér az elkövetés színhelyére, én most visszatértem ide, és részt is vettem egy körjáraton, ami vezetéssel valósult meg.
Úgy rémlik, tavaly két fiatalember vitte az ügyeket itt, egyikükkel a Garat kávézóban el is beszélgettem erről, a remek Garat kávézó ma bezárva és a pusztulás útján halad, helyette a Pince működik inkább, a malomtúra meg egy középkorú úré. Aki nagyon nagy szeretettel vitt bennünket körbe, először a papírmalomban nézhettük végig a papírgyártás folyamatát, tényleg érdekes volt, gyakorlati bemutatóval összekötve, azután átsétáltunk a szárazmalomba, olyan, mint amilyen Tarpán is volt, itt szabad volt meghajtani még a nagy járomkereket is, a vezető rendkívüli pedagógia érzékkel bevont egy nyűglődő, unatkozó kisgyereket is a tevékenységbe, aki ettől kezdve sokkal nagyobb kedvvel járta velünk tovább a malmokat, végül a harmadik típusú malomban újra más technológiával ismerkedhettünk meg, szóval, remekül telt az a kb. 50 perc, amit erre szántunk az életünkből. Azt nem értettem igazán, hogy a vezetett túrán csak kb. 10 ember vett részt, viszont vagy száz autó állt a helyszínen, nagy tömeg lődörgött az épületek között, ők miért nem voltak részleteiben is kíváncsiak a malmokra belülről?
Az értékeléseket az Ittjártam.hu felhasználói írták, és nem feltétlenül tükrözik az Ittjártam.hu véleményét. Az átlag számításánál figyelembe vettünk 2 darab olyan értékelést is, melyet szöveg nélkül, csak pontozással adtak le partneroldalukon, a szallasvadasz.hu-n.