2019. áprilisban, csoporttal járt ittÉrtékelt: 2019. május 19.Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Ajánlom a helyet másoknak is!
Oroszlánytól kb. 5 km-re, nagyon szép erdei környezetben a Vértesben, egy tó mellett található az egykori szerzetesrend kolostora. Egészen különleges hangulatú, elgondolkodtató, megkapó emlékhelyünk.
A vidék birtokosa, Esterházy József alapította a kamalduli rendet 1733-ban. A kamalduli rend sajátossága, hogy a szerzetesek némasági fogadalmat tettek. A barok stílusban épült épületegyüttesben a templomot 17 remetelak fogja körbe (eredetileg 20-at terveztek, de ennyi készült el). A házak magyar arisztokrata családok adományaiból épültek, a házak homlokzatán az adományozó család címerét helyezték el hálából.
Sajnos a rend nem sokáig maradt fenn, mivel II. József 1782-ben feloszlatta, ekkor néhány rendtag Olaszországba települt át az ottani szerzetesek rendházába.
A 19. században a birtokon már posztógyár volt, a volt remetelakokban munkások laktak, és egy iskolát is kialakítottak. A templom tetőszerkezete villámcsapás miatt leégett, ottjártunkkor még nem történt meg a helyreállítása.
A központi konventépület étkezője a legdíszesebb. Az eredeti berendezési tárgyakból azonban kevés maradt fenn.
A felújítás nagyon szépen sikerült, és a II. ütem még folyamatban volt.
A remeteség kizárólag vezetéssel látogatható, óránként indulnak a csoportok. A felnőtt jegy 2000 Ft-ba kerül. Mindenhol lehetett fényképezni.
A későbbiekben a cellaházakban zarándokszállást terveznek kialakítani.
217.500 Ft / 2 fő / 2 éjtől ellátás nélkül