Református Egyházközség temploma Pálháza bemutatkozása
A templom építése 1986-ban indult a régi épület lebontásával, és 1988 tavaszán fejeződött be. A közösség más felekezetek és külföldi támogatók segítségét is élvezte. Az új parókia 1988. szeptember 1-jén kezdte meg működését helyben lakó lelkipásztorral, így a gyülekezet önállóvá vált.
A rendszerváltás után újraindult az iskolai hitoktatás 1990-1991-ben, mely azóta is folyamatos, és óvodai hittanórák is elérhetők.
Bevallom, szerencsém volt, senkivel semmiféle egyeztetést nem folytattam, a harangláb megtekintése miatt álltam meg és sétáltam át a téren, de az ember rutinosan minden templomba benyit, hátha. . . és lám, az Úr meghallgatta kívánságom, nyitott templomot állított elém.
Senki nem járt a környéken, hát kiélveztem a vallásszabadságot, alaposan végigjártam, felmásztam mindenhová, és tetszett is, Nem egy ősi építmény, a falunak valaha csak fatemploma volt, aztán azt lelakták meg kinőtték alaposan, és 1826-ban kaptak támogatást meg új kőtemplomot. Vigyáztak rá, hát íme, itt van!