Még nincs helyezése városi Egyéb látványosság közül
Őriszentpétertől nem messze kelet felé haladva juthatunk el Pankaszra, ahol – a régióban egyéként több helyen is - az Őrség egyik jelképének tartott és a régió egyik legrégebbi építményére, pankaszi haranglábra vethetünk pillantást. A harangláb 1755 óta található meg a település legmagasabb pontján.
A műemlék legnagyobb részben tölgyfából készült, érdekessége, hogy a toronytörzs és a sátortető szerkezeti részei megfelelő állapotban maradtak, így az idők során pusztulásnak indult más szerkezeti elemeket ki tudták cserélni – az 1965-ös helyreállítás során – a harangtorony lebontása nélkül.
Az Őrség legöregebb haranglába a pankaszi szoknyás. Több mint 260 éve (1755 óta! ) áll e helyen, a település legmagasabb dombján, és vonzza a látogatókat. Még a gödörházinál is öregebb, bár az is már Draluka-életkorba lépett. Most az a kivételesség adatott, hogy ide éppen az estébe hajló nap végén értünk, és a telihold ragyogott felette.
talán majd valami fotóról kiderül ez is. Szóval, a fény és a sötétség határán idejönni különleges szakrális élmény. Bebújtam a szoknyája alá, megölelgettem a fából készült lábait ennek az emlékműnek. Szép volt. Talán visszavár.