A Pannonia Reformata Múzeum a református kultúrára, történelemre és vallásra összpontosító intézmény. Az épület kulturális örökség, 1783-ban épült gyönyörű, késő barokk-copf stílusban. A templomtér és az egykori parókia épülete összekapcsolásra került, így a földszinten fogadóterek, kávéház, vizes blokkok, az emeleten pedig látványtár és időszaki kiállítások várják az érdeklődőket.
Az udvari épületben kreatív alkotóműhely és kézműves foglalkoztató kapott helyet. A Hajlék az örökkévalóságban című állandó kiállítás eredeti műtárgyaiban a dunántúli református örökség félévezredes múltja ölt testet, válik vizuális valósággá. A nemrég feltárt, boltozott pincében kapott méltó helyet a Hori titkai" című egyiptomi kiállítás, melynek fő kuriózuma, a világviszonylatban is ritkaságnak számító több mint 3000 éves óegyiptomi koporsó és múmia. A Pannonia Reformata Múzeum rendszeresen szervez ideiglenes kiállításokat, amelyek az egyházi és a vallási témákon túlmutatnak, és a művészet, a történelem és a kultúra más területeit is felölelik. A múzeum a kulturális értkékek mellett széles körű múzeumpedagógiai foglalkozásokat is kínál a múzeumba érkező diákcsoportok számára. Részletes információ a www. info@pannoniareformata. hu honlapon található. Állandó kiállítások Hajlék az örökkévalóságban Hori titkai
Megközelítés A Pannonia Reformata Múzeum Pápa belvárosában, a Polgármesteri Hivatallal szemben található, könnyen megközelíthető helyen. Az autósok a környéken tudnak parkolni, a tömegközlekedők pedig mindössze 5 perc sétával eljuthatnak a legközelebbi buszmegállóhoz.
Szóval, itt voltam is, meg nem is. Az a helyzet, hogy teljes lelkesedéssel rontottam be a recepcióra, hogy én itt bizony református múzeumot fogok nézni, de egy helybéli dolgozó hölgy lehűtötte a lelkesedésemet, hogy nem úgy van ám az, hanem ekkor meg ekkor indul vezetett csoport. Pfff. . . de hát nem ülhetek mindenhol ekkor meg ekkorig.
. . Nem baj, akkor is így van. Jó, persze, értem, de csak a templomba egy kukkantás? Ha már ilyen hírhedt templomrajongó vagyok. Persze, azt lehet, semmi akadálya, jön egy drága lány, kinyitja és megmutatja, elmeséli. És így is történt. Nagyon kedves volt mindenki, nagyon készséges, az éles határvonal meg ott húzódik, hogy nem szabad felmenni a lépcsőn. Mert az a vezetett túra. És most, hogy így ketten vagyunk? Egy pillanatra sem szaladhatok fel a lépcsőn hátrakötött kézzel? Nem. Hát így jártam. Egyébként meg nagyon szép, nagyon érdekes templom ez az ótemplom, jellegzetessége, hogy nem látszik az utcáról, bent van a háztömb közepén, tornya nincs, tehát nem tudod, hogy ott van, csak, ha bemész, És hát amúgy meg egy ilyen csoda, mint a képeken.