Hiszed vagy sem, Pápateszéren minimum 25 vízimalom van. Nagy térkép is van erről a Schvarcz malomban, ahol laktunk. A legtöbb malomnak sok neve is van, mint például ennek is, Hogy biztos lehessek benne, hogy melyiket láttam, melyiket nem, a nagyon kedves házigazdánkkal azonosítattam be a képet, mert amúgy nem nagyon vannak kitáblázva.
Néhány romba dőlt, elpusztult, néhányat laknak és nem megközelíthetőek, kettőről azt hallottuk, hogy nagytestű, eleresztett házőrző kutyák várnak, kockázatos a próbálkozás, másról, meg máskor azt is, hogy valami zavaros drogtanya lehet. Na de azért a 25 közül elég izgalmas párat bejárni, úttalan utakon, aztán találsz, amit találsz. Ősszel például vannak malom-napok, akkor aztán sok malom vezetéssel bejárható. De azért mi is megtaláltunk párat, általában az a támpont, hogy bolyongsz a tök begazosodott erdei utakon, és házigazdánk tanácsa szerint, ahol magas fákat láthatsz egycsoportban, ott lehet valami malom is. Ez az Égett malom úgy tűnik lakott, vagy olykor lakott, tipikus a környezete, van a nagy felduzzasztott tó, ami a vizet szolgáltatja a kerék megforgatásához, ehhez a házhoz dézsafürdő is van, hintaágy, tetőn napelem, és a stégről leereszkedhetsz fürödni a tóba. Bár éppen nem találtunk ott senkit.